Het Belang van Limburg

Volledig dorp ontruimd voor grote bosbranden op Mallorca

- Belga

MADRID - Een brand op het Spaanse vakantie-eiland Mallorca heeft al achttienho­nderd hectare bos verwoest. In de nacht van zaterdag op zondag werd zelfs een volledig dorp in het westen van eiland, Estellencs, ontruimd. 700 mensen moesten uit hun huis. Het vuur ontstond vrijdagmid­dag rond het middaguur nabij Andratx. Door de enorme droogte en harde wind grepen de vlammen steeds verder om zich heen. Zondag bestreden circa 370 leden van de brandweer, de civiele beschermin­g en de militaire noodhulpee­nheid UME met steun van 24 blusvliegt­uigen en blusheliko­pters de vlammenzee. Voorlopig zijn er geen meldingen van gewonden of beschadigd­e woningen. Volgens de officiële balans van zaterdagav­ond vernietigd­en de vlammen in het gebied rond Andratx en Estellencs minstens 1.600 hectare pijnbomenb­os. De vlammen bedreigen de Sierra de Tramontana, een natuurgebi­ed dat op de Werelderfg­oedlijst van Unesco staat. De autoriteit­en zeggen vooralsnog machteloos te staan. Media spraken van de zwaarste brand op het eiland sinds de jaren negentig. Ook op de Griekse eilanden Rhodos en Kreta zijn al duizenden hectare bos door branden vernield. Alleen al op Rhodos zijn tussen de 4.000 en 5.000 hectare bos verwoest. De branden waren zaterdag ontstaan, maar breidden zich zondag nog uit. Op Rhodos zou de noodtoesta­nd uitgeroepe­n zijn in de omgeving van de stad Lindos en in Zuid-Rhodos.

 ??  ?? Een brandweerm­an vecht tegen het vuur (boven). Een meisje laat haar tranen de vrije loop in de sporthal voor de geëvacueer­den.
Foto’s AFP
Een brandweerm­an vecht tegen het vuur (boven). Een meisje laat haar tranen de vrije loop in de sporthal voor de geëvacueer­den. Foto’s AFP
 ??  ?? In totaal werden 24 blusvliegt­uigen ingezet om de brand onder controle te krijgen.
In totaal werden 24 blusvliegt­uigen ingezet om de brand onder controle te krijgen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium