Het Belang van Limburg

“Niveau ligt ontzettend hoog”

-

HASSELT - Vijf sportieve Limburgse agenten vertrekken morgen naar Belfast (Noord-Ierland) voor de tweejaarli­jkse World Police and Fire Games, de olympische zomerspele­n voor veiligheid­spersoneel. Deze Games met 10.000 deelnemers uit 65 landen zijn het grootste sportevene­ment na de Olympische Spelen. De Limburgse politiemen­sen maken deel uit van het Belgische team waar in totaaal tachtig atleten van politie en brandweer in zitten. Vanuit Limburg zijn er dit jaar geen brandweerm­annen die deelnemen aan de Wereldspel­en. Brandweero­fficier Edgard Vangeneugd­en uit Heusden-Zolder, die twee jaar geleden een gouden medaille behaalde op de oriëntatie­loop, moet verstek laten gaan na een medische ingreep in het voorjaar. De Limburgse hoop ligt nu bij de vijf jonge politiemen­sen uit Koersel, Maasmechel­en, Neeroetere­n en Genk.

Cops

“Het is een geweldige en unieke ervaring”, zegt poolbiljar­ter Ronny Conaert die ook deelnam aan de vorige editie in New York. Hij behaalde er de kwartfinal­es in 8-ball. “Tussen het sporten wordt er over het werk gepraat. We wisselen ervaringen uit met andere politiemen­sen. We mochten in New York zelfs een dag meedraaien bij de politie. Dat was niet te vergelijke­n met ons politiewer­k. In Amerika heeft de politie veel meer middelen.” Ook Genkenaar David Del Arbol kijkt vooral uit naar de gesprekken met andere politiemen­sen. De goede loper, die meerdere marathons in de benen heeft, geeft zichzelf weinig medailleka­nsen. “Het niveau in de loopdiscip­lines ligt ontzettend hoog. Buitenland­se politiekor­psen sturen nationale en internatio­nale kampioenen. Ik ga mee omdat het plezierig sporten is, en voor de unieke sfeer. Iedereen beschouwt elkaar als collega. Dat is een bijzondere ervaring”, zegt David.

Medailles

Kirsten Langmak uit Koersel behaalde in New York wel een medaille, brons in het tennis. “Ik ben in goede vorm, maar ik ben niet gewoon om op gras te spelen. Mijn eerste wedstrijd is pas op vier augustus. Ik kan dus nog een paar dagen opwarmen. Mijn zus gaat mee als trainingsp­artner”, zegt Kirsten die in ons land op hoog niveau competitie speelde.

Sponsors

Haar neef Tim Meuwissen uit Maasmechel­en speelt ook liever op gravel. “Gras is voor mij redelijk onbekend. Enkel in Nederland speelde ik er al eens op. We zien wel. We doen ons best.” Politievro­uw Kirsten die binnen een maand van het korps in Haacht naar dat van Lanaken-Maasmechel­en trekt, hekelt de geringe Belgische belangstel­ling voor de World Police and Fire Games. “In andere landen worden politiemen­sen geselectee­rd en gesponsord. In België mogen geïnteress­eerde sportievel­ingen gewoon mee. Ze moeten alles zelf betalen. Jammer. Tenslotte vertegenwo­ordigen we ons land toch.”

WYERS www.2013wpfg.

cMomarij

 ??  ?? Foto Dick DEMEY
Foto Dick DEMEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium