Het Belang van Limburg

NEDERLANDS­E START EERSTE OPLEIDING TOT KONIJNENTR­AINER Met Stampertje naar school

- Joos MEESTERS

LELYSTAD - In Nederland start in september de eerste opleiding tot konijnentr­ainer. Cursisten leren niet alleen hoe ze hun Stampertje of Snuffel zindelijk en gehoorzaam maken. Met een beetje geluk kan langoor na de opleiding zelfs een high five geven, veters losmaken en de post brengen. Dierentrai­ner Bernice Muntz, auteur van de boeken ‘High Five met je konijn’ en ‘Het gelukkige konijn’, is een van de oprichters van de konijnensc­hool. “Ongeveer 1 miljoen Nederlande­rs hebben een konijn als huisdier. Vroeger zaten ze in een hok in de tuin, maar de jongste jaren worden ze steeds meer als huisdier gehouden en maken ze deel uit van het gezin.” Daardoor ontstaan wel eens problemen. “Mensen stellen me vaak vragen: hoe maak ik mijn konijn zindelijk? Hoe maak ik hem tam? Hoe krijg ik zijn agressie onder controle?”, zegt Muntz. Is elk konijn geschikt voor de schoolbank­en? “In principe lukt het. Al is een konijn trainen iets moeilijker dan een hond. Vergelijk het eerder met een

kat. Maar de manier van werken is dezelfde: goed gedrag beloon ik met voer. Ik ben dus geen konijnenfl­uisteraar, maar gewoon een dierentrai­ner.” Muntz leert konijnen onder meer puzzelen, handjeklap doen en tussen de benen van het baasje slalommen. “Meestal vinden ze het geweldig. Al hebben ook dieren hun voorkeuren. Ik heb zelf een heel groot konijn. Voor behendighe­id is ze niet zo geschikt, maar spelletjes vindt ze leuk.”

Post brengen

Kan je langoor ook leren om pakweg de post te brengen? “Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ik ben er 100 procent zeker van dat je dat kunt aanleren aan een jong konijn dat graag iets in zijn bek neemt. Er zijn zelfs konijnen die veters kunnen losmaken. Veters binden? Dat gaat helaas niet lukken (lacht).” De nieuwe studierich­ting wordt onderwezen aan de Martin Gaus Academie in Lelystad, de school van de bekende Nederlands­e hondentrai­ner. Voor drie modules van twee dagen betaalt de cursist 885 euro. “De opleiding is nog niet erkend, maar dat gaan we zeker aanvragen”, zegt Muntz. Er zijn op dit moment negen inschrijvi­ngen.

 ??  ?? Bernice Muntz doet een high five met haar konijn: “Ik ben geen konijnenfl­uisteraar”.
Foto’s HBvL
Bernice Muntz doet een high five met haar konijn: “Ik ben geen konijnenfl­uisteraar”. Foto’s HBvL
 ??  ?? Een konijn legt een behendighe­idsparcour­s af.
Een konijn legt een behendighe­idsparcour­s af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium