Het Belang van Limburg

Lommel kleurt vanavond geel

Tourwinnaa­r Tourwinnaa­r Chris Chris Froome Froome dé dé publiekstr­ekker publiekstr­ekker

- ROB RODIERS

‘Froome is helemaal geen dikke nek” Oudhuisbaa­s Tim Harris

Lommel Lommel rolt rolt vanavond vanavond de de rode rode loper loper uit uit voor voor de de gele gele trui. trui. Tourwinnaa­r Tourwinnaa­r Chris Chris Froome Froome is is immers immers dé dé publiekstr­ekker publiekstr­ekker in in de de achtste achtste Profronde. Profronde. ‘Het ‘Het sjiekste sjiekste criterium criterium van van Vlaanderen’ Vlaanderen’ lokte lokte de de voorbije voorbije jaren jaren telkens telkens zo’n zo’n 15.000 15.000 fans fans naar naar het het Lommelse Lommelse stadscentr­um stadscentr­um en en dat dat zal zal straks straks wellicht wellicht niet niet anders anders zijn. zijn. “Froome “Froome is is geen geen dikke dikke nek”, nek”, zegt zegt zijn zijn oud-huisbaas oud-huisbaas Tim Tim Harris. Harris.

OverChrisF­roomesjeug­dinKenia OverChrisF­roomesjeug­dinKenia en en zijn zijn jaren jaren op op een een Zuid-Afrikaanse Zuid-Afrikaanse kostschool kostschool is is al al liters liters inkt inkt gevloeid. gevloeid. Maar Maar wist wist u u ook ook dat dat de de winnaar winnaar van van de de honderdste honderdste Ronde Ronde van van Frankrijk Frankrijk zijn zijn eerste eerste Europese Europese fietskilom­eters fietskilom­eters afmaaldeop­Belgischew­egen?Meer afmaaldeop­Belgischew­egen?Meer bepaaldine­nrondTielt-Winge,waar bepaaldine­nrondTielt-Winge,waar de de Brit Brit Tim Tim Harris Harris sinds sinds jaar jaar en en dag dag voornameli­jk voornameli­jk Engelstali­ge Engelstali­ge wielertale­nten wielertale­nten huisvest. huisvest.

“Wat “Wat Froome Froome onderschei­dde onderschei­dde van van andere andere jongeren jongeren was was zijn zijn trainingsi­jver trainingsi­jver en en zijn zijn vastberade­nheid vastberade­nheid om om te te slagen”,herinnerto­ud-huisbaasHa­rris slagen”,herinnerto­ud-huisbaasHa­rris zich zich nog. nog.

Tim Tim Harris Harris schopte schopte het het in in 1989 1989 tot tot Brits Brits wielerkamp­ioen. wielerkamp­ioen. “Wat “Wat volgde, volgde, was was een een wielercarr­ière wielercarr­ière die die zich zich vooralophe­tEuropesev­astelandaf­speelde”, vooralophe­tEuropesev­astelandaf­speelde”, FranseenNe­derlandseg­astgezinne­n. FranseenNe­derlandseg­astgezinne­n. Toenikstop­temetkoers­en,beslootik Toenikstop­temetkoers­en,beslootik zelfeenond­erkomenvoo­rjongewiel­renners zelfeenond­erkomenvoo­rjongewiel­renners op op te te richten. richten. En En waar waar kan kan je je dat dat beter beter doen doen dan dan in in België, België, de de bakermat bakermat van van het het wielrennen? wielrennen? België België is is het het ideale ideale land land om om een een jonge jonge renner renner de de nodige nodige hardheid hardheid bij bij te te brengen brengen en en kennis kennis te te laten laten maken maken met met de de gewoonten gewoonten die die nodig nodig zijn zijn om om het het tot tot profrenner profrenner te te schoppen.” schoppen.”

HOUTERIG HOUTERIG OP OP DE DE FIETS FIETS

Harris’ Harris’ uitvalsbas­is uitvalsbas­is werd werd TieltTielt­Winge, Winge, waar waar hij hij een een oud oud herenhuis herenhuis uit uit 1892 1892 op op de de kop kop tikte. tikte. Samen Samen met met zijn zijn vrouw vrouw bouwde bouwde hij hij in in de de Hagelandse Hagelandse gemeente gemeente nabij nabij Scherpenhe­uvel Scherpenhe­uvel een een tien tien slaapkamer­s slaapkamer­s tellende tellende wielerjeug­dherberg wielerjeug­dherberg uit. uit. In In één één van van die die slaapkamer­s slaapkamer­s droomde droomde ene ene Christophe­rFroomeinh­etvoorjaar Christophe­rFroomeinh­etvoorjaar van van 2007 2007 van van een een profbestaa­n profbestaa­n op op Europese Europese bodem. bodem. De De nobele nobele onbekende onbekende met met Keniaanse Keniaanse roots roots wassamenme­tzijnploeg­maats wassamenme­tzijnploeg­maats van van het het Zuid-Afrikaanse Zuid-Afrikaanse Konica-Minoltatea­m Konica-Minoltatea­m naar naar het het gure Vlaanderen gestuurd om er de de stiel te leren.

H Harris: “Ik kende hun teammanage­r, na John Robertson, en had een vri vriendenpr­ijsje voor het onvermogen­de gen team gemaakt. Te midden van van al die jonge, exotische snaken wa was er één stille jongen: Christophe­r Fro Froome. Hij was heel aardig, absoluut luu geen dikke nek - wat hij nu nog ste steeds niet is trouwens - maar hij was we wel wat chaotisch. En dan doel ik op zijn zijnmanier­vanfietsen.Hijzatzoho­uterig ter op zijn fiets. Het was net alsof ik ik B Briek Schotte of Michel Pollentier zag zag rijden. De finesse en stuurvaard­igheidvane­enEuropese­rennerbeza­t dig zat hij niet.”

MU MUUR VAN HOEI

““Zijn eerste kennismaki­ng met het Eu Europese fietsen waren de Belgische ker kermiskoer­sen…Tja,danmoetjev­ol do door de bochten kunnen scheuren. Da Daar had Chris dus absoluut geen kaa kaas van gegeten. Zijn talenten kwamen me bijgevolg niet uit de verf. Eén zaa zaak was echter zeker: niemand in het het team was zo vastberade­n en ijverig rig als hij.”

I In de op 7 augustus te verschijne­n bio biografie ChrisFroom­e,zijnopmerk­elijke lijk laatauteur­DavidSharp Fro Froomes voormalige teammanage­r Joh JohnRobert­sonhetvolg­endecitere­n: “D “De man uit Nairobi bevestigde met tap tape eten aan zijn fiets, zodat hij zonder der pauze de gehele training op een voo vooraf vastgestel­d vermogen kon afwerken. we Om de intensitei­t niet te lateninzak­ken,wildehijco­nstantdoor­gaan. ten gaa Hij had geen tijd voor pitstops, koffi koffiepauz­es, wat dan ook.”

H Harris bevestigt het verhaal. “De meeste andere Zuid-Afrikaanse jongens rijden nu voor MTN-Qhubeka. Froome was van een ander kaliber. Hijwildeko­stwatkosts­lagenentra­inde altijd alleen. Weer of geen weer. Somswashij­zes,zevenurenv­anhuis. Bij thuiskomst bleek dan dat hij naar deArdennen­ofdeMuurva­nHoeiwas gefietst. Waarschijn­lijk is hij destijds vaak verkeerd gereden, maar Chris was een plantrekke­r. Daar zit zijn jeugd in Kenia en Zuid-Afrika zeker voor iets tussen.”

VIP-CHAUFFEUR

Onlangs liep Harris zijn logé, die uiteindeli­jk zes maanden in TieltWinge verbleef, nog tegen het slungelach­tige lijf.

“Ik ben sinds zeven jaar in de Tour actief als vip-chauffeur voor Skoda. Op de dag dat Chris de gele trui pakte, liep ik hem tegen het lijf vooraleer hij de pers te woord moest staan. Twee minuutjes hebben we kunnen bijkletsen. Het was een prettig weerzien, langs twee kanten, had ik de indruk. Chris was trouwens niet de enige oude bekende die ik in de Tour opnieuw ontmoette. Mark Cavendish en zijn Slovaakse ploegmaat bij Omega Pharma-Quick Step Peter Velits hebben ook bij ons gelogeerd. Net als Peters tweelingbr­oer Martin, Adam Blythe van BMC en Lizzie Armitstead(diebijdeOl­ympischewe­grit het zilver pakte na Marianne Vos, nvdr) trouwens.”

“Ach wielrenner­s.. Het huis zit er hier altijd vol van. En zo héél nu en dan weet één van hen naam te maken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium