Het Belang van Limburg

“Niet slecht voor eerste keer”

Tony Gallopin rondt solo van 16 kilometer af

- LUC LAMON

Geen Belg op het podium van de eerste najaarskla­ssieker. De 33ste editie van de Clasica San Sebastian prijkt op de palmares van de Tony Gallopin (RadioShack­Leopard). De 25-jarige Franse hardrijder rondde een solo van 16km met succes af. Alejandro Valverde werd 28 seconden later tweede, Roman Kreuziger derde.

Het deelnemers­veld van de Clasica San Sebastian telde nogal wat Tourrenner­s: 66, waarvan veertien uit de top twintig. Renners in topconditi­e dus en dat was ook te merken aan het wedstrijdv­erloop. Pas bij de tweede en laatste beklimming van de Jaizkibel werd de Baskische klassieker in de plooi gelegd. Onder het commando van Alejandro Valverde weekte een kleine groep zich los. Onder hen Yannick Eijssen en Pieter Serry, die later ook nog het gezelschap kregen van Jan Bakelants. Renners kwamen nog aansluiten, anderen werden uit de wielen gereden.

De definitiev­e beslissing viel op de Arkale, de laatste belangrijk­e helling van de dag. Tony Gallopin versnelde en niemand kon hem volgen. Achter zijn rug knokten vijf renners vergeefs om weer aan te sluiten: het Saxoduo Roman Kreuziger-Nicolas Roche, de Euskaltelt­andem Mikel Nieve-Mikel Landa en de eenling Alejandro Valverde. Maar aan de resterende 16 km hadden ze niet genoeg om de jonge Fransman weer te grijpen. Elf jaar na Laurent Jalabert - in 2001 en 2002 twee jaar op rij winnaar - werd nog eens een Franse naam op de erelijst bijgeschre­ven.

OP VERLANGLIJ­STJE LOTTO

“De afgelopen week voelde ik mij nog moe van een ontgoochel­ende Tour (waarin hij op de eerste dag betrokken was in een valpartij, nvdr). Ik rekende op een etappezege, maar het werd niks. Vanmorgen voelde ik echter superbenen. Wie na zo’n zware wedstrijd als de Tour de nodige rust in acht neemt, kan profiteren van de supercompe­nsatie”, lachte de man met de traditione­le txapela op het hoofd.

“Ik voelde mij prima tijdens de laatste beklimming van de Jaizkibel en nog altijd op de Arkale. Daar gaf Alain (Gallopin, zijn ploegleide­r

“Maar goed dat Irizar ons vooraf uitlegde hoe je zo’n txapela op je hoofd plaatst” Tony Gallopin

en oom, nvdr) het sein in de aanval te gaan.” Hij haalde het, zonder problemen. “Niet slecht bij mijn eerste deelname aan de Clasica. Als ik merk wie hier naast mij op het podium staan, durf ik zelfs super te zeggen. (lacht) Maar goed dat mijn Baskische ploegmaat Markel Irizar ons vrijdagavo­nd nog uitlegde hoe je zo’n txapela op je hoofd plaatst. Deze overwinnin­g is hopelijk het begin van iets moois, maar inspireert mij niet om nu van de ploeg te eisen dat die een kopman van mij maakt. Ik zal, net als vroeger, mijn werk blijven opknappen”, verzekerde de man, die op het verlanglij­stje van Lotto-Belisol staat.

BELGEN

Een hoofdrol speelden onze landgenote­n niet en voor ons land belangrijk­e punten sprokkelen voor de wereldrang­lijst lukte al evenmin. Pieter Serry en Jan Bakelants, ploegmaat van de winnaar, eindigden in het eerste groepje achter de achtervolg­ers op Gallopin als achtste en elfde. Yannick Eijssen, lang in de voorwacht, strandde als zestiende met zijn ploegmaat Greg Van Avermaet in zijn wiel.

 ?? FOTO’S EPA ?? Tony Gallopin.
FOTO’S EPA Tony Gallopin.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium