Het Belang van Limburg

Mercedes onverwacht­e winnaar

Schneider, Gotz en Buhk kloppen Porsche, BMW en Audi stellen teleur

- MARC CORNELISSE­N

Mercedes heeft vrij onverwacht de 24 Uur van Spa gewonnen. In de slotfase nam de SLS van HTP Racing twee ronden afstand van de Porsche. De winnende wagen werd bestuurd door de Duitsers Bernd Schneider, Maximilian Buhk en Maximilian Gotz. De beste Belg was Wolfgang Reip, zevende in een Nissan.

De 24 Uur van Spa was aangekondi­gd als een duel tussen Audi en BMW, liefst nog met hun Belgische vertegenwo­ordigers WRT en Marc VDS. Maar Audi dook nooit op in de voorste gelederen en vond de derde plaats van Lotterer-Mies-Stippler zelfs geen troostprij­s. Marc VDS zat wel in de voorste gelederen, maar de drie Z4’s vielen uit door drie verschille­nde problemen. Bij eentje draaide de motor in de soep, bij een andere de alternator en op de wagen van Bas Leinders leidde de brandbluss­er naar de opgave.

VIJF CILINDERS

DeHTP-Mercedesen­deMantheyP­orsche, allebei bemand door fabrieksri­jders, sloegen de eerste gevechten van nabij gade, zonder zich te mengen. Aan het eind trokken zij wel aan het langste eind.

De Porsche van Lieb, Lietz en Pilet was iets trager op de baan, maar snellere pitstops hielden het trio in de running. Op twee uur van het einde profiteerd­e de Mercedes van een safety-car, die op een gunstig moment uitkwam, om de Porsche op een ronde te zetten. Toen Pilet een straf kreeg (te snel inhalen bij het einde van de safety-carperiode) en de motor op vijf cilinders ging draaien, was de strijd gestreden.

DUBAI, BATHURST, NÜRBURG

Dat de Mercedes SLS een 24 Urenrace wint, had eigenlijk niet mogen verbazen. De bolide uit Stuttgart had eerder dit jaar al de 24 Uur van Dubai envandeNür­burgringge­wonnenen vorig jaar de 12 Uur van Bathurst. Met Spa erbij heeft de bolide met de vleugeldeu­ren alle GT3-uithouding­sraces gewonnen.

Telkens gebeurde dat met Bernd Schneider aan het stuur. Niet slecht voor een man die eigenlijk sinds 2008 met pensioen is. Schneider werd na zijn F1-periode met Zakspeed en Arrows vijf keer kampioen in de DTM. Toen hij zijn helm aan de haak hing, vroeg Mercedes hem te helpen bij de ontwikkeli­ng van de SLS GT3. En aangezien hij de auto door en door kende, stapte hij ook in voor de races. Met die vier klassieke zeges als resultaat.

Schneider: “Mijn sprintcarr­ière is gedaan, maar ik ben blij dat ik nog wat uithouding­sraces kan rijden. De auto was perfect, we konden pushen zo hard als we wilden.”

Voor Schneider, met zijn 49 jaar een stuk ouder dan zijn naamgenoot die voetballer was bij de Mannschaft, was het zijn tweede zege in de Ardennen;in1989hadh­ijalgewonn­en met een Ford Sierra. Voor zijn twee teammaten was het zelfs hun eerste deelname in de 24 Uur van Spa.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Mercedes wint na Bathurst, Dubai en Nürburgrin­g nu ook de uithouding­sklassieke­r in Spa.
FOTO JEFFREY GAENS Mercedes wint na Bathurst, Dubai en Nürburgrin­g nu ook de uithouding­sklassieke­r in Spa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium