Het Belang van Limburg

Hamilton laat zich niet ophouden

Ee Eerste zege sinds ov overgang naar Mercedes

- MARC CORNELISSE­N

Voor het eerst sinds zijn overgang naar Mercedes heeft Lewis Hamilton een Grand Prix gewonnen. In Boedapest zegevierde hij dankzij zijn pole, dankzij een sterke start maar vooral dankzij een paar doortasten­de passeerbew­egingen. Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel mochten mee op het podium.

Poles Poles had had Lewis Lewis Hamilton Hamilton dit dit seizoen zoen al al meer meer gepakt, gepakt, maar maar door doo de bandenslij­tage bandenslij­tagge op op zijn zijn Mercedes Mercedes had hij hij die die nooit nooit in in n een eenoverwin­ning overwinnin­g kunnen k nen de de Hungarorin­g Hungarorin­g omzettenr omzetten. n. Toen Toen opnieuw opnieuw hij hij zaterda zaterdag de de p pole op versierde, versierde, was was dat dat een een grote grote verrassing, ver sing, want want Sebastian Sebastian Vettel Vettel had had buiten ten bereik bereik geleken. geleken. Maar Maar ook ook t toen leek leek een een zege zege nog nog heel heel ver ver weg. weg “Ik heb heb een een paar paar mirakels mirakels nodig”, nodig”, zu zuchtte te Hamilton Hamilton toen. toen.

Maar Maar zondag zondag dééd dééd hij hij het. het. Zonder Zon mirakels, mirakels, maar maar met met een een beresterke berest zoals race. race. Niet Niet van vank n start start tot tot finish finish op op kop, k zoals zo zo vaak vaak op op de de smalle smalle Hungarorin­g, Hun roring, maar maar in in een een boeiende boeiende race met met veel veel strategisc­he strat tegische kopzorge kopzorgen en knappe knappe inhaalbewe­gingen. inhaa albeweging­en.

Want Want dáár dáár maakte maakte Hamilton Hamilton het verschil: verschil: in in het het verkeer verkeer was was hij hij doortasten­der d tastender dan n al al de de rest. rest. Na Na zijn zijn eerste ste bandenwiss­el bandenwiss­el zat zat hij hij vast vast ac achter

dani Jenson Jenson Button. Button. In In een een mum mum van van tijd raakte raakte hij hij voorbij voorbij zijn zijn voormalige voorma Sebastian Sebastian teammaat. teammaat. Vettel Vettel Twee Twt wee ronden ronden ook ook achter achter later later Button Bu kw kwam terecht, terecht, maar maar hij hij raakte raakte niet niet v voorbij. bij. Integendee­l: Integendee­l: hij hij beschadigd­e beschadi Hamilton Hamilton zijn zijn voorvleuge­l voorvleut laten laten ugel gaan. gaan. lichtjes lichtjes Zo Zo en en kon kon moest m ook Kimi Kimi Raikkonen Raikkon nen hem hem nog nog te te gra grazen nemen nemenmetee met een en strategie strategie met met sle slechts twee twee stops. stops.

Twee keer kwam Hamilton achter Mark Webber te zitten. De Australiër moest na elektrisch­e problemen in de kwalificat­ies pas als tiende vertrekken en koos voor een afwijkende strategie. Achter hem had Hamilton normaal veel tijd verloren, maar twee keer ging hij sterk voorbij in bocht 3.

Eigenlijk had ook Romain Grosjean nog op het podium thuisgehoo­rd, maar hij kreeg een (erg lichte) drive through- straf, waarbij het erop leek alsof de wedstrijdl­eiding twee incidenten door elkaar klutste. Het lichte contact met Button had eventueel een straf verdiend. Het duel met Felipe Massa over de kerbstones niet.

Samengevat: een sterke vertoning van Lewis Hamilton werd oververdie­nd bekroond met zijn eerste zege voor zijn nieuwe werkgever. “Dit kon wel eens een van de belangrijk­ste overwinnin­gen van mijn carrière zijn”, zei Hamilton, die binnen het team zijn voet nu ook nadrukkeli­jk naast (of voor) Nico Rosberg zet. “Winnen voor Mercedes is een voorrecht. Toen ik zaterdag verrassend de pole pakte, zijn we als gekken beginnen studeren. We wisten niet hoe lang onze banden het in deze hitte zouden uithouden. Het was een stap in het onbekende, maar het viel goed mee. Voorbij Button en Webber geraken was uiteraard cruciaal.”

In de WK-stand liep Hamilton weer tien punten in op wereldkamp­ioen Vettel, die het zomerreces ingaat als leider. Maar als Mercedes zijn bandenslij­tage onder controle krijgt, wordt Hamilton misschien nog de voornaamst­e uitdager van Vettel? “We blijven hard doorwerken en dan kan het misschien toch nog. Als de banden het hier uithouden, is er geen reden waarom ze dat elders niet zouden doen.”

 ??  ?? Voo Me Pr da m pa Seba
Voo Me Pr da m pa Seba
 ?? FOTO RTR ?? Vlnr. Kimi Raikkonen, Ross Brawn, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel.
FOTO RTR Vlnr. Kimi Raikkonen, Ross Brawn, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium