Het Belang van Limburg

Cairoli op weg naar nummer zeven

Ook Desalle en De Dycker op podium, Paulin out na crash

- PIETER VANLOMMEL

Met nog maar vier GP’s te gaan magAntonio Cairoli zich stilaan opmaken om zijn zevende wereldtite­l te vieren. De Italiaanse Lommelaar won ondanks ademhaling­sproblemen de heetste GP van het seizoen, vóór Belgen Clément Desalle en Ken De Dycker.Die springen allebei over de onfortuinl­ijke Gautier Paulin in de WK-stand. “Dit resultaat had ik niet verwacht”, reageert Cairoli.

Temperatur­en ver boven de 30 graden, een hoge luchtvocht­igheid en een veeleisend­e omloop maakten van de Lausitzrin­g misschien wel de lastigste GP van het jaar. Op het asfalt van het snelheidsc­ircuit werd een gloednieuw circuit aangelegd, dat bij momenten meer weg had van een slagveld dan van een motorcross­parcours.

PAULIN OUT VOOR TSJECHIË

Zo gaven Rui Gonçalves en Davide Guarnieri na een crash in de eerste reeks forfait voor de tweede reeks.

Maar het grootste slachtoffe­r van de dag was Gautier Paulin. De Kawasaki-rijder reed op kop in de eerste manche toen hij spectacula­ir ten val kwam op zijn hoofd. De Fransman werd met een zware hersenschu­dding naar een Duits ziekenhuis afgevoerd, waar hij de nacht ter ob- servatie doorbracht. Paulin moet nu hoogstwaar­schijnlijk de GP van Tsjechië van volgend weekend laten schieten en kan de titel van vice-wereldkamp­ioen op zijn buik schrijven.

Vooraan werd Paulins koppositie overgenome­n door Clément Desalle. De Suzuki-rijder ging het best om met de tropische omstandigh­eden en won knap voor Antonio Cairoli. Maar in de tweede manche waren de rollen omgekeerd en beet de Waal zijn tanden stuk op de Siciliaan.

“Dit was echt afzien”, pufte Cairoli, die dankzij een beter resultaat dan Desalle in reeks twee GP-winnaar werd. “In de eerste reeks had ik last van mijn astma in deze hitte, daarna ging het beter en kon ik consolider­en. Ik had dit resultaat zeker niet verwacht. Deze week reed ik pas voor het eerst in twee maanden weer met de motor na mijn knieblessu­re.”

Clément Desalle was niet al te ontgoochel­d: “Ik ben blij met mijn tweede plaats, want in de tweede reeks kreeg ik het plots enorm warm en had ik het lastig. Dat ik nu ook de tweede plek in het WK verover, is mooi meegenomen. Maar het was niet leuk om Paulin zo langs de kant te zien liggen. Hopelijk gaat het goed met hem.”

ZESDE PODIUM DE DYCKER

Ken De Dycker mocht al voor de zesde keer mee op het podium. De Lubbekenaa­r reed een constante GP net achter de kop van de wedstrijd (4+3). Kevin Strijbos (5+5) werd als vijfde afgevlagd, Joël Roelants (7+9) tekende met een zevende stek voor zijn beste resultaat van het seizoen en Jeremy Van Horebeek (7+13) werd achtste. Met nog vijf GP’s te gaan lijkt het pleit intussen helemaal beslecht. Cairoli telt al 108 punten voorsprong op Desalle en kan ten vroegste in de Belgische GP op 18 augustus zijn zevende titel vieren. De nummers twee, drie en vier - Desalle, De Dycker en Paulin - worden slechts gescheiden door 38 punten.

 ?? FOTO RAY
ARCHER/KTM ?? Antonio Cairoli.
FOTO RAY ARCHER/KTM Antonio Cairoli.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium