Het Belang van Limburg

“Tweede stuk kan zeker nog beter”

Aerts, Aerts, Deghelt Deghelt en en Belete Belete pakken pakken last last minute-ticket minute-ticket voor voor WK WK

- BASP/JAST

Drie atleten kwalificee­rden zich zaterdag op de Flanders Cup in Ninove in extremis voor het WK in Moskou: Adrien Deghelt met 13.43 in de 110m horden, Almensh Belete met 15.12.26 in de 5.000m en Sara Aerts met een PR van 12.90 in de 100m horden.

S Sara Aerts bewees zaterdag in de reek reeksen al waarom ze de horden in Nin Ninove boven de estafette in Londen den had verkozen. Met 12.90 dook ze ze vier v honderdste­n onder de WK-limiet mie en en haar vorig PR. Ze wipt ook ove over Eline Berings als tweede snelste Belg Belgische aller tijden. De ontlading was was enorm, de vreugde uiteraard hee heel groot.

““Ik was goed weg en liep de hele we wedstrijd op kop, maar mijn tweede de stuk s kan zeker nog beter”, analyseerd­e seer Aerts haar race.

Hoewel H ze het minimum op zak had had, kroop de 29-jarige atlete uit Retie tie l later op de dag voor de finale toch opn opnieuw in de startblokk­en.

“Het “H plan was om vandaag twee kee keer te lopen en ik houd me daaraan. Of Of 12.80 1 mijn volgende chronodoel is? is? D Dan ga ik in de finale voor 12.78”, klon klonk het zelfverzek­erd. In die finale was wasAertsgo­edopwegomh­aarreeksch­rono schr minstens te bevestigen en mis misschien zelfs wel te verbeteren. Maa Maar tussen horden 8 en 9 stokte haa haar tempo en greep ze plots naar haa haar hamstring. Hinkend op één bee been klokte ze als derde nog 13.25.

“Ik voelde mijn hamstring verkrampen, het hinken was een paniekreac­tie. Maar de schade lijkt mee te vallen, een scheur is het volgens mij niet.”

Die diagnose werd zondag bevestigd door trainer-kinesist Wim Vandeven. “Een contractuu­r of een lichte verrekking. De spier was zondag wel stijf. Maar omdat er geen bloeduitst­orting te zien was, denk ik niet dat het om een scheurtje gaat. Voor een echo is het sowieso nog te vroeg. We vertrekken morgen (vandaag, nvdr) voor een week op stage naar Nice en volgen daar de blessure verder op. Gezien haar stevige basiscondi­tie is het geen groot probleem om in deze fase een weekje training te moeten missen. Bovendien staat de 100m hordenophe­tWKpasinde­slotdagen op het programma. Die paar dagen extra kunnen het verschil maken.”

Eline Berings kon zich niet plaatsen. Na een reekstijd van 13.69 ging haar WK-droom met een valse start in rook op. “Het is mijn seizoen niet, ik heb veel pech gehad. Maar ik geef niet op.”

DEGHELT EN BELETE

Anne Zagré, met 12.79 Belgisch recordhoud­ster, is al langer zeker van selectie. Ze knalde zaterdag in de reeksen vol met haar knie tegen een horde en kwam ten val. De averij bleef gelukkig beperkt. Dat bleek later op de meeting toen Adrien Deghelt zich met 13.43 (één honderdste boven zijn PR) voor het WK 110m horden plaatste. Zagré stormde op Deghelt af en deelde met een omhelzing in zijn vreugde.

“Ik ben net op tijd in vorm en raakte vandaag bijna geen horden”, zei Deghelt, vorig jaar van Jonathan Nsenga naar de trainingsg­roep van Jacques Borlée overgestap­t. Met veel Waalse heisa als gevolg. Opvallend beeld waren dan ook de felicitati­es mét handdruk van Nsenga voor Borlée.

Nog net vóór een zwaar onweer losbarstte en het naprogramm­a grotendeel­s geschrapt moest worden, plaatste ook Almensh Belete zich voor het WK. Belete, die perfect - en volgens de IAAF-normen ook volledig reglementa­ir - gegangmaak­t werd door haas Bert Misplon, moest wel heel diep gaan om op 15.12.26 (tien seconden onder de limiet) uit te komen. Jeroen D’hoedt redde het niet in de 1.500m. Met 3.38.08 bleef hij twee tellen boven het minimum.

“Dehazended­engoedwerk,maar ik kon zelf niet scherp genoeg finishen.”

Vandaag wordt de definitiev­e WKselectie bekendgema­akt, allicht zonder deliberati­es. Jonathan Borléé heeft na z’n race in Londen beslist de 400m te lopen, ook het team voor de estafette 4x400m blijft ongewijzig­d. Noch Watrin (47.36) noch Arnaud (46.90) dook immers nog onder de BK-tijd van Destatte (46.66).

 ?? FOTO BELGA ?? Sara Sara Aerts. Aerts. Drie zate Nin in M 13.4 Bele en S 12.9
FOTO BELGA Sara Sara Aerts. Aerts. Drie zate Nin in M 13.4 Bele en S 12.9

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium