Het Belang van Limburg

“Zwemmers zijn pubers”

Louis Deswert coacht HZS naar elf Belgische titels

- GERT SILLEN

Er is nog leven na Pieter Timmers voor de Limburgse zwemsport. Op de Belgische kampioensc­happen voor kadetten, juniors en seniors in Antwerpen gingen zestien titels naar Limburgse zwemmers, met elk vier keer goud voor Jolien Vanhentenr­ijk (HZS) en Basten Caerts (DBT) als meest opvallende namen. Vijfentwin­tig zilveren en bronzen medailles viel de Limburgse afvaardigi­ng ook nog ten prooi.

Maar vooral de sterke collectiev­e prestatie van de Hasseltse Zwemclub Spartacus (HZS) springt in het oog. Met elf titels, evenveel vice-kampioenen en zeven bronzen medailles kan HZS gerust een voet zetten langs zwembastio­ns als BRABO, MEGA of het Luikse PSL. Die elf kampioenen zijn naast Jolien Vanhentenr­ijk, Tuur Lemmens (2x), Elise Schoefs, Janne Hendrickx, Nathalie Bynens, Wesley Joris en Willem Poelmans.

Hoofdcoach Louis Deswert (71) schuddebol­t. “Nooit meegemaakt. Eén van mijn hoogtepunt­en. De reden voor succes? De voorbereid­ing is uitstekend verlopen. De wisselwerk­ing tussen de groep en mezelf heeft ook geen geheimen meer. Jarenlang train ik al met dezelfde talentvoll­e zwemmers. Het voornaamst­e is dat je moet blijven geloven in het kunnen vanjezwemm­ers,ookinminde­reperiodes. Ziekte, studie, overlijden of andere omstandigh­eden doen hen in een dalletje belanden. Het is dan mijn taak om hen erbovenop te helpen. Dit jaar heb ik een groep voor me gehad die rijper geworden is en elkaar stimuleert. De nieuwe lichting pikt op van de oude garde. Op de zomerkampi­oenschappe­n presteren we ook altijd beter dan in de winter of op het open BK. In juli kunnen we dan ook beschikken over het vijftigmet­erbad van Kapermolen en dat helpt ons echt vooruit. Ik blijf het betreuren dat het nieuwe zwembad slechts banen zal hebben van 25 meter lengte.”

VADER

De Stevoorten­aar lacht weg dat hij de belangrijk­ste schakel van dit succes is. “Als je geen talent hebt, kom je er niet. Ik ben niet alleen coach (lacht). Op gezette tijden ben ik hun psycholoog, diëtist, kinesist of zelfs troostende vader. En die befaamde ijzeren hand? Je moet streng zijn, hoewel ik soms te los ben. Zwemmers zijn pubers. Ze nemen niet altijd alles van je aan wat je hen wilt bijbrengen, maar als het toch lukt, zoals nu, is de voldoening groot.”

 ?? FOTO GESI ?? De HZSdelegat­ie.
FOTO GESI De HZSdelegat­ie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium