Het Belang van Limburg

“Niemand heeft fouten gemaakt”

4x100m-ploeg (zonder Timmers) loopt finale mis

-

Vreugde en verdriet lagen dit weekend erg dicht bij mekaar op het WK zwemmen in Barcelona. Eén dag na de zilveren plak van Bryan Ryckeman op de 25km volgde de teleurstel­ling van de 4x100m, die zelfs de reeksen niet overleefde.

Coach Ronald Gaastra wilde de snelste der Belgen, Pieter Timmers, sparen voor de eindstrijd, maar die zet faalde. Het tricolore kwartet eindigde negende, op zes honderdste­n van kwalificat­ie.

En zo werd de zondag nog wat zwarter. Geen enkele individuel­e Belg overleefde de reeksen en ook het nieuwe vlaggensch­ip - de estafettep­loegkapsei­sde onverwacht in de schiftinge­n. In tegenstell­ing tot Londen kon niemand zichzelf over- treffen. “Vier kleine fouten maken één grote fout”, concludeer­de Jasper Aerents. “Moeten wij hiervoor een jaar trainen?”

Zonder het surplus van Pieter Timmers liep de schade te hoog op. Gegokt en verloren, coach Ronald Gaastra? “En toch zou ik opnieuw dezelfde keuze maken. (haalt een stel nota’s boven). Kijk, ik had alle individuel­e tijden opgeteld van de concurrere­nde landen. Ik had geschat dat 3.14.50 zou volstaan, wat mijn jongens ook waard zijn. De jongens zelf gaven trouwens aan dat ze ’s ochtends onder de 3.14 zouden kunnen. Als ze hun tijden zwommen - drie keer 48.50, een keer 49.00 - zaten we er altijd bij. In de finale wisselde je dan Dieter voor Pieter, eindigden we zesde en kregen we overal lof. Gegokt en verloren? Neen. Het was een berekende keuze. Maar als men vindt dat die beslissing fout was en oordeelt dat Gaastra geen aflossinge­n meer mag doen, dat is dat maar zo. Ik vroeg geen wonderen, ik vroeg een prestatie op niveau.”

Pieter Timmers - die vandaag zijn WKstartmet­dereekseno­pde200m vrij - nam coach Gaastra alvast in beschermin­g. “Niemand heeft fouten gemaakt. Ook de coach niet”, meldde de Beringenaa­r via Twitter. “We moeten risico’s nemen om plaatsen op te schuiven in de toekomst!”

Vandaag staan de reeksen en de halve finales van 200m vrij (met Timmers en Surgeloose) op het menu, een eventuele finale is voordinsda­g. OokKimberl­yBuys(100rug)enKim Janssens (100m schoolslag) komen vandaag in actie.

 ?? FOTO BELGA ?? De ontgoochel­ing druipt van de 4x100mploe­g.
FOTO BELGA De ontgoochel­ing druipt van de 4x100mploe­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium