Het Belang van Limburg

Dorp op stelten voor Toke (100)

MOLENBEERS­EL VIERT EEUWELINGE MET OPTOCHT EN TENTOONSTE­LLING

- Sonja CREEMERS

Toke van Broos uit Molenbeers­el is dit weekend 100 jaar geworden en dat is zaterdag uitbundig gevierd. De hele buurt liep mee in een optocht die haar leven uitbeeldde. Daarna was er ook nog een eucharisti­eviering in de Sint-Leonardusk­erk. Toke zelf wist op voorhand van niets, maar genoot zichtbaar.

Het is nog maar de vierde keer dat iemand in Molenbeers­el 100 jaar wordt. Na Hezer Trienke (1938), Trumperte Wullemke (1974) en Mina van Transvaal (2004) was het nu dus de beurt aan Toke van Broos. Zij werd als Toke Stals-Smeets ge- boren op 28 juli 1913 in Molenbeers­el en woont nog altijd zelfstandi­g in haar dorp in de Vlasvenstr­aat. Bezoeken van haar 4 kinderen, 9 klein- en 9 achterklei­nkinderen, kaarten en zingen bij het kerkkoor zijn haar favoriete bezigheden. “Wij hebben vrijdagavo­nd haar huis en de straat al versierd”, zeggen Peter Korten en Jef Baens van het buurtcomit­é, “We hebben in de straat met de heemkundig­e kring ook een kleine tentoonste­lling opgezet met foto’s uit Molenbeers­el in vroegere jaren.” Op zaterdagmi­ddag volgde het hoogtepunt van de festivitei­ten, een gelegenhei­dsstoet van de buurt en de familie. “We hebben dit voor haar tot op het laatste geheim gehouden”, zegt zoon Theo. “Ze wilde namelijk eerst geen eeuwfeest omdat ze dat een beetje overdreven vond.” Zaterdag liet Toke zich alles welgevalle­n. Na enkele kamerschot­en opende de Belleman de eeuwstoet. Vele plaatselij­ke vereniging­en trokken aan Tokes voordeur voorbij. Theo Beijnsberg­er liet via een omroepinst­allatie horen wie voorbij trok. De Gezinsbond en bierproeve­rsclub De Pepel gaven Toke haar geboorte en kinderjare­n weer.

Dorpslied

De KVLV en meisjeschi­ro ’t Dörpke brachten de schooljare­n van Toke bij de zusters tot leven. Toke en het boerenland­leven werden door de Landelijke Gilde gepresente­erd. Verder liepen nog spelertjes van voetbalclu­b H.O.M., de 3 schutterij­en en Ziekenzorg mee. Accordeonc­lub Amicitia speelde het dorpslied ‘Dat is Molenbeers­el’. Ook de vlaggen van de OudStrijde­rs en het EST 2009 werden meegedrage­n. De ruiters van Ons Vermaak en de leden van Okra ontbraken evenmin. De stoet werd afgesloten met koetsen waarin Toke en haar familie naar de kerk werden gereden. Stralend zwaaide Toke naar de vele ‘Gaaplepels’ langs de optocht en de menigte aan de kerk.

 ??  ?? De optocht trok zaterdag een uur lang door het dorp. Toke (midden op foto links) genoot van alle aandacht.
Foto Sonja CREEMERS
De optocht trok zaterdag een uur lang door het dorp. Toke (midden op foto links) genoot van alle aandacht. Foto Sonja CREEMERS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium