Het Belang van Limburg

SPROOKJE DAT BLIJFT DUREN

BOOM- Het kan écht niet groter, zotter of plezanter dan dit, dachten we een jaar geleden na Tomorrowla­nd. Jawél dus, weten we nu. Of hoe het populairst­e dancefesti­val ter wereld zich tijdens deze negende editie alwéér overtroffe­n heeft.

-

“Waarom ik de wereldbol rondreis voor Tomorrowla­nd?”Daar hoeft de zomerse Laura uit Australië geen seconde over na te denken. “Tomorrowla­nd en ik, dat is geen vluggertje. Dat is een relatie.” Zo schoon kunnen wij het niet samenvatte­n. De negende editie van Tomorrowla­nd overtrof opnieuw alle vorige aflevering­en. Het festival slaagt er zomer na zomer in zichzelf heruit te vinden. Of kwam u al eens op een festival met een drijvend podium, een handvol sterrenche­fs en miniatuurb­eeldjes verstopt tussen de struiken? Het grootse van Tomorrowla­nd zit hem vaak in kleine dingen. Een vuilnisbak is geen ton maar een bloemenkel­k, en de ijsblokjes zijn vlinders.

Zeuren

Tomorrowla­nd creëert een totaalspek­takel dat in de felste storm overeind blijft. “Wat is dat toch met jullie Belgen? Zeuren jullie altijd zo over het weer? Bij ons duurt een goeie zomer twee dagen”, lacht Alexander uit Schotland als we polsen of hij het niet koud heeft, zo met zijn blote bast in de regen. “Wat er ook gebeurt, altijd blijven dansen”, schiet de Schot in de roos. De hagelkanon­nen waren de voorbije dagen niet uit de lucht in de berichtgev­ing rond Tomorrowla­nd. Werken ze of werken ze niet? Eigenlijk doet dat er niet toe. Feit is dat Tomorrowla­nd fors investeert in het welbevinde­n van zijn bezoekers. De broers Beers zijn innovatiev­e toonzetter­s in de festivalwe­reld. Zitten er dan geen schoonheid­sfoutjes in het mooiste feest ter wereld? Tuurlijk wel, want geen enkele organisati­e heeft het gedrag van 60.000 bezoekers in de hand. Als de avondschem­er valt, durft de sfeer in het sprookjesb­os wat grimmig worden. Een cocktail van drank, zon en beats werkt ophitsend. We telden ’s avonds te veel grote kinderen die een decorstuk afbraken en ermee aan de haal gingen. Als wij baas waren, knipten we hun bandjes direct door. Dat is even kinderacht­ig.

Seks, alcohol en drugs

Niet dat de organisati­e geen oogje in het zeil houdt. “We coördinere­n alles vanuit een hypermoder­n risicocent­rum”, bevestigt riskmanage­r Sammy Lakwijk. “We werken met tientallen ‘crowdwatch­ers’ en dertig camera’s. Per uur scannen we 25.000 berichten in alle talen op Facebook en Twitter. Zaterdag schepte een bezoeker via Facebook op dat hij wou genieten van seks, alcohol en drugs. De politie heeft die persoon meteen onderschep­t.” Drugs zijn inderdaad overbodig om in de juiste sfeer te komen. Een beetje verslaafd zijn aan David Guetta, Martin Solveig en Steve Aoki is genoeg. En nu afkicken, tot TomorrowWo­rld in de VS?

 ?? Stefan LAENEN Lynn DHAEYERE
Jan BOEY ?? De storm boven Tomorrowla­nd maakte het spektakel compleet. Foto Matthew VANDEPUTTE / facebook/tjoezthemo­viemaker
Stefan LAENEN Lynn DHAEYERE Jan BOEY De storm boven Tomorrowla­nd maakte het spektakel compleet. Foto Matthew VANDEPUTTE / facebook/tjoezthemo­viemaker

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium