Het Belang van Limburg

“Als het moet, staken we door tot Nieuwjaar” 176 kandidaten voor de wedstrijd 18-28

STAKERS TESSENDERL­O CHEMIE NA DRIE WEKEN NOG STRIJDVAAR­DIG

- Koen SNOEKX HASSELT - GC

HAM - De staking aan de poorten van Tessenderl­o Chemie in Ham gaat vandaag al dag 18 in. Maar ondanks de snijdende koude en het druilerige weer wordt er aan het stakingspi­ket nog lang niet aan stoppen gedacht. “Als het moet, staken we door tot Nieuwjaar”, zegt een van de stakers. De directie wil in Ham 170 van de 506 banen schrappen. “Als er ook maar één naakt ontslag valt, dan steek ik mijn jas in brand”, zegt ACVvakbond­safgevaard­igde Werner Biesemans. De regen viel gisteren nog maar eens met bakken uit de lucht, maar “dat beetje water” kan de strijdvaar­digheid aan het stakerspik­et van Tessenderl­o Chemie in Ham niet temperen. Na 17 dagen van 24 uur op 24 actie voeren, hangen de hoofden nog niet in Ham. Een stel brandende pallets en een ketel soep - gratis geleverd door de soepboer van het bedrijf - houdt de stakers warm. Ook is er bier en bloedworst voor de dertigtal arbeiders die gisterenmi­ddag de poorten van Tessenderl­o Chemie blokkeerde­n. “Normaal staan we hier met een zestigtal mensen. Vandaag zijn het er iets minder omdat onze grote tent, die de Chiro van Ham ons had geschonken, net is afgebroken. De Chiro heeft de tent dit weekend nodig voor hun fuif. Maar straks komen ze hier alweer een nieuwe zetten.”

Milieuramp

Tessenderl­o Chemie in Ham ligt ondertusse­n al ruim twee weken volledig plat. Bij het stakerspik­et hangt een papier met de kentekens van de vrachtwage­ns die uitzonderl­ijk binnen mogen rijden. “Vrachtwage­ns die bijvoorbee­ld afvalwater komen ophalen, laten we door. Het moet hier ook geen milieuramp worden”, zegt ABVVvakbon­dsafgevaar­digde Stefan Pauwels. Om diezelfde reden zijn er dagelijks ook een tiental arbeiders aan de slag binnen de bedrijfsmu­ren van Tessenderl­o Chemie. “De ovens in het bedrijf moeten warm gehouden worden. Gebeurt dat niet, dan krimpen ze en gaan ze kapot. Dan is het hier sowieso gedaan.” De rest van de ruim 300 arbeiders in Ham weigert wel elk werk. Voor de bedienden en het kaderperso­neel - in totaal 176 mensen - ligt dat helemaal anders. “Die komen wel nog elke dag werken, omdat ze menen dat er bij hen amper ontslagen gaan vallen. Al is werken veel gezegd. Er is hier nu geen werk.”

Confrontat­ie

Dat het niet meer botert tussen de arbeiders en bedienden binnen Tessenderl­o Chemie werd afgelopen woensdag nog pijnlijk duidelijk. Een zestigtal bedienden, die het bedrijvent­errein wilden verlaten, werden door stakers bekogeld met eieren en tomaten. Vanwaar die grimmige confrontat­ie? “Tijdens de onderhande­lingen woensdag had een van de bedienden laten vallen dat de arbeiders de komende dagen wel anders zouden piepen. Zo’n uitspraak moet je natuurlijk niet doen over arbeiders die al twee weken 24 uur op 24 aan een stakerspos­t staan.” Of het nog ooit goed komt tussen de arbeiders en bedienden? “Als het ooit tot een heropstart komt, zal het wel moeten. Maar dat zal niet gemakkelij­k zijn.” Wanneer die heropstart er komt, blijft voorlopig onduidelij­k. “Als het moet, staken we door tot Nieuwjaar”, zegt een van de stakers. “Met wat er nu op tafel ligt, is stoppen geen optie.”

De ondernemer­swedstrijd 18-28, waarbij JCI Limburg op zoek gaat naar de beste jonge ondernemer van Limburg, is een groot succes. Maar liefst 176 jonge ondernemer­s hebben hun kandidatuu­r gesteld. Met de wedstrijd 18-28 gaat JCI Limburg op zoek naar de beste jonge ondernemer in de leeftijd van 18 tot 28 jaar. In totaal hebben 176 jonge ondernemer­s zich gemeld. “Dat is hoopgevend voor Limburg”, aldus Andres Lesire van JCI Limbrg. “En het bewijs dat jonge Limburgers de uitdaginge­n voor de toekomst met een positieve ingesteldh­eid aangaan.” Uiteindeli­jk blijven vijf finalisten over. Daarna is het aan een jury van vijf ondernemer­s en de LRM om de winnaar van 125.000 euro aan startkapit­aal aan te duiden.

 ?? Foto Sven DILLEN ?? “Als er ook maar één naakt ontslag valt, dan steek ik mijn jas in brand”, zegt ACV-vakbondsaf­gevaardigd­e Werner Biesemans (met de groene pet).
Foto Sven DILLEN “Als er ook maar één naakt ontslag valt, dan steek ik mijn jas in brand”, zegt ACV-vakbondsaf­gevaardigd­e Werner Biesemans (met de groene pet).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium