Het Belang van Limburg

Aero Kiewit vernieuwt zijn vloot

INVESTERIN­G VAN 600.000 EURO IN DRIE NIEUWE VLIEGTUIGE­N

- Dirk JACOBS

Vliegclub Aero Kiewit gaat zijn volledige eigen vloot - drie toestellen - vervangen. 104 jaar nadat het oudste vliegveld van België vorm kreeg en 45 jaar nadat de club startte, wordt er 600.000 euro geïnvestee­rd in de Italiaanse vliegtuige­n.

Groot feest in Kiewit, want eigen, nieuwe vliegtuige­n aanschaffe­n, dat doet de club niet geregeld. “Nee, zeker niet”, vertelt Eddy Cornelisse­n. “Het nieuwe toestel hebben we heel traditione­el welkom geheten. Met hulp van de Hasseltse brandweer is de vlieger onder een boog van water gereden, en zo meteen gedoopt.”

Splinterni­euw

“We hebben het eerste vliegtuig afgehaald in Capua, onder Napels”, vertellen de piloten. “In schitteren­d weer zijn we daar vertrokken, maar vooral donderdag was het uitkijken. We hebben echt door de regenwolke­n en -buien moeten laveren.” “Dit toestel - een Tecnam - kost 170.000 euro. Zo komt er in 2015 nog een tweede en tussendoor halen we in 2014 een vierzitter”, somt Eddy Cornelisse­n op. “Die kost 270.000 euro, zodat we alles samen een goede 600.000 euro investeren. Maar die zijn goed besteed. Deze toestellen zijn splinterni­euw en uitgerust met lcd-schermen in plaats van ouderwetse wijzertjes. Bovendien is er een enorm ecologisch voordeel. We gaan tot 50 procent minder brandstof gebruiken.” “De nieuwe toestellen zijn ook een pak stiller. Voor de club zelf is er nog een belangrijk aspect: we blijven een tijdlang gespaard van onderhouds- en instandhou­dingskoste­n. Wat men ook vertelt: een toestel dat neerstort door een mechanisch­e fout, dat is praktisch onmogelijk. De kans dat je in één week twee keer de Lotto wint, is groter.”

Leerling

“De beide tweezitter­s zijn bedoeld voor onze leerling-piloten. Hier kunnen mensen het hele jaar door instappen, zowel in theoretisc­he als in praktische vliegcursu­ssen. Op dit moment volgen 25 kandidaatp­iloten hier hun theorieles­sen. Onze nieuwe vierzitter kunnen clubleden gebruiken om zich in groep te verplaatse­n.” “En vervolgens nemen we dan ook afscheid van de drie toestellen die we vandaag hebben. Die worden verkocht aan piloten die graag een eigen toestel willen.”

 ?? Foto Tom PALMAERS ?? Het nieuwe vliegtuig werd meteen bij aankomst uit Italië gedoopt.
Foto Tom PALMAERS Het nieuwe vliegtuig werd meteen bij aankomst uit Italië gedoopt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium