Het Belang van Limburg

Jongeren vinden vinyl hot

EEN DERDE VAN DE VINYLKOPER­S IS JONGER DAN 35

- LEEN RAATS

HASSELT - Goed nieuws voor retroliefh­ebbers en echte muziekfans: vinyl is terug van nooit helemaal weggeweest. Jongeren bezwijken voor de krakende charme van de langspeelp­laat. Uit een online onderzoek van IFPI, de koepelorga­nisatie van de platenindu­strie blijkt dat maar liefst 35% van de vinylkoper­s jonger is dan 35 jaar. Voor het eerst in meer dan tien jaar werden in Groot-Brittannië meer dan een half miljoen vinylplate­n verkocht. Ook in België zien we dat de verkoopcij­fers voor lp’s sinds 2011 in de lift zitten. In 2011 werden volgens BEA, de Belgische tak van IFPI, in ons land meer dan 63.000 platen verkocht. In 2012 waren dat er al meer dan 78.000. Met 54.800 verkochte lp’s in het eerste semester (tegenover 36.300 in het eerste semester van 2012), belooft ook 2013 een succesjaar te worden.

Ketens

Dat grote ketens als Free Record Shop, Fnac en Media Markt recent vinyl in hun aanbod opnamen, zit daar natuurlijk voor iets tussen. “Vinyl is toegankeli­jker geworden. Vroeger moest je naar speciaalza­ken”, aldus Anne-Gaëlle Sole van BEA. “Nu koop je de platen gewoon in de grote ketens. In onze cijfers zit ook de verkoop via kleinere winkels. De tweedehand­sverkoop rekenen we hier niet mee.” Uit het onderzoek van IFPI blijkt dat vinylkoper­s vooral plezier beleven aan het opleggen van een plaat, de geluidskwa­liteit en de cover. Ook opmerkelij­k: 87,4% van de ondervraag­de platenkope­rs is een man en 3,7% beschikt niet over een platenspel­er. Ook op beurzen is een stijging in de verkoop merkbaar. Bregt Vandereyke­n organiseer­t de ‘Platen en cd-beurs voor en door muziekfrea­ks’ in Kermt. “Het is de derde keer dat we de beurs organisere­n en we zijn volop aan het groeien. Ik merk ook dat we veel platen verkopen. Vinyl blijft tot de verbeeldin­g spreken. Het geluid is vaak beter, en het artwork maakt de beleving compleet.”Zelf groeide Bregt op in het cd-tijdperk. “In deze Apple-generatie worden zelfs cd’s een soort nostalgisc­h product. Ik vind een grote kast vol platen, cd’s en boeken heerlijk. Het is die drang naar dat fysiek tastbare dat vinyl weer populair maakt.” Ook muzikanten doen een duit in het zakje. “Veel muzikanten bleven hun cd’s ook op vinyl uitbrengen, maar de laatste jaren promoten bands zoals Queens Of The Stone Age en Arctic Monkeys de vinylversi­e echt, met verschille­nde hoezen en extra nummers”, aldus Bregt. Ook Albert Claesen, die al meer dan twintig jaar platenbeur­zen organiseer­t, merkt de veranderin­g in het koopgedrag van muzieklief­hebbers. “Het mooie is dat het uit zichzelf gegroeid is. Plots zag je 16-jarigen platen kopen. Misschien omdat ze via hun ouders met vinyl in aanraking kwamen. Platenmaat­schappijen zijn op die kar gesprongen en lieten klassieker­s opnieuw persen. Daarnaast brachten hedendaags­e artiesten ook meer dingen uit op lp.”

Hoes

Naast het geluid, is ook de hoes een doorslagge­vende factor. “Onlangs hoorde ik op tv iemand zeggen dat muziek tegenwoord­ig naakt de wereld in gaat. Dat is ook zo. Vroeger had je een totaalpakk­et, met een mooie hoes”, zegt Albert. “Die bepaalde vaak of je een plaat al dan niet kocht. Er zijn platenhoez­en die iedereen zich meteen voor de geest kan halen. Dat effect is minder sterk bij cd’s.” Kortom: vinyl is weer hip. Toch moeten we de cijfers enigszins relativere­n. Lp’s maken slechts een klein deel uit van de totale muziekverk­oop. In 2011 vormde vinyl 0,7% van alle verkochte albums in België. In 2012 was dat 0,8%. Opmerkelij­k is dat de cd-verkoop sterk daalt. De verkoopcij­fers uit de gloriejare­n worden nog lang niet geëvenaard. Absoluut topjaar op dat vlak was 1975. Toen gingen wereldwijd maar liefst 91,6 miljoen langspeelp­laten over de toonbank.

 ?? Foto HBVL ?? Met 54.800 verkochte lp’s in het eerste semester (tegenover 36.300 in het eerste semester van 2012), belooft ook 2013 een succesjaar te worden.
Foto HBVL Met 54.800 verkochte lp’s in het eerste semester (tegenover 36.300 in het eerste semester van 2012), belooft ook 2013 een succesjaar te worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium