Het Belang van Limburg

“Grootste deel van de voedingspr­oducten gooien we weg”

-

HASSELT - Nachtwinke­ls mogen dan wel waspoeder, rijst en diepvriesp­izza’s aanbieden, het zijn de sigaretten, telefoonka­arten en drank die geld in het laatje brengen. “Voedingspr­oducten zoals pasta en siroop moeten we meestal weggooien als de vervaldatu­m nadert”, zegt Fahad Kahn van Stalenstra­at Nightshop in Genk. “Die dienen voornameli­jk om de rekken te vullen.”

Waar slaat de nachtwinke­l zijn voorraad in?

“Haast elke nachtwinke­l koopt zijn producten bij Colruyt”, weet Ranjit Grewal, zaakvoerde­r van de gelijknami­ge nachtwinke­lketen. “Als ik rechtstree­ks bij de leverancie­r bestel, ben ik gedwongen gigantisch­e voorraden in te slaan. Ik heb ooit bij Red Bull geïnformee­rd. Een bestelling plaatsen was geen enkel probleem. Maar dat moest wel per pallet gebeuren. Met zes winkels heb ik zo’n voorraden niet nodig. Daarnaast kan Colruyt prima concurrere­n met de prijzen van de groothande­laars. Ik heb mijn vroegere leverancie­r van frisdranke­n aan de kant geschoven omdat Colruyt voordelige­r was. Jaarlijks geef ik er 1,2 miljoen euro uit.” Andere zaakvoerde­rs pluizen reclameboe­kjes door, op zoek naar de beste promotie. “Meestal Colruyt, maar als Carrefour of Makro goede aanbieding­en heeft, trek ik naar daar. Enkel sigaretten en telefoonka­arten worden rechtstree­ks bij de leverancie­r gekocht.” Nightwalke­r in Genk vormt een uitzonderi­ng op de regel. “Wij bestellen alles bij een groothande­laar”, zegt medewerker Omer Esmeli. “Een bewuste keuze, waardoor klanten altijd de ruimste keuze aan merkproduc­ten hebben. Bij ons vind je geen Cara Pils.”

Welke producten verkoopt de nachtwinke­l?

Sigaretten en telefoonka­arten staan garant voor zeventig procent van de verkoop. “Helaas maak je op die producten nauwelijks winst”, zegt Ranjit. “Op een pakje sigaretten verdien ik zeven procent, op telefoonka­arten zelfs maar vier.” Hun winst halen de shops uit snoep en drank. “Zonder alcohol hoef je er eigenlijk niet meer aan te beginnen”, vertrouwt een zaakvoerde­r ons toe. “Voor bier, wijn, sterkedran­k en snoep schommelen de winstperce­ntages tussen de dertig en tachtig procent.” Dat de prijzen in nachtwinke­ls gevoelig hoger liggen dan in de supermarkt, is volgens Ranjit een normale zaak. “Mijn werknemers moeten voor nacht- en weekendwer­k worden vergoed. Dat kost nu eenmaal geld.” Diepvriesp­izza’s, waspoeder en tandpasta liggen in zowat elke shop stof te verzamelen. “Als we maandelijk­s één pak wc-papier verkopen, doen we een goede zaak”, lacht Fahad Kahn van Stalenstra­at Nightshop in Genk. “Voedingspr­oducten zoals pasta en rijst moeten we meestal weggooien zodra ze de vervaldatu­m nadert. Die producten dienen vooral om de rekken te vullen en klanten te lokken.”

Wat brengt het op?

“Nachtwinke­ls zijn al lang geen goudmijn meer”, zegt Ranjit. Na een goede nacht zit er bij een gemiddelde nachtwinke­l zo’n 1.100 euro in de kassa “Na aftrek van de kosten blijft daar nog maar een fractie van over.” Een normale shop maakt maandelijk­s 2.000 euro winst. “Vroeger was dat een pak meer. Maar de crisis, extra belastinge­n en een overaanbod hebben tot forse winstdalin­gen geleid.” “In maart heb ik deze zaak overgenome­n”, vertelt de uitbater van de Genkse nachtwinke­l Anjaana in de Stalenstra­at. “Maar wie denkt dat ik goed mijn boterham verdien, heeft het mis. Ik combineer twee jobs. Overdag werk ik in een fabriek, ‘s nachts sta ik achter de toonbank. Alleen zo kan ik mijn gezin onderhoude­n.” De Afghaan Alag Kulbeer Singh is nog maar drie weken aan de slag in City Nightshop op de Grote Baan in HouthalenH­elchteren. “Ik werk zes nachten per week tot vier uur ‘s nachts. Als ik aan het einde van de rit een bedrag tussen de 1.000 en 2.000 euro overhou, heb ik goed geboerd. Alleen al langs deze baan liggen vier nachtwinke­ls, de concurrent­ie is moordend.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium