Het Belang van Limburg

Wesphael blijft bij zijn eigen waarheid

POLITICUS AANWEZIG BIJ RECONSTRUC­TIE IN OOSTENDS HOTEL

- Thierry GOEMAN

OOSTENDE - Waals politicus Bernard Wesphael (Ecolo) blijft ook na de reconstruc­tie bij zijn verhaal dat zijn vrouw Véronique Pirotton zelfmoord pleegde en dat hij onschuldig in de cel zit. Hij wordt in de gevangenis extra in de gaten gehouden. Bernard Wesphael leek niet zwaar aangeslage­n toen hij gisterenmi­ddag tussen de twee grote chrysanten­potten aan de ingang van het Mondo Hotel naar binnen werd geleid. Kort voordien hadden speurders van de federale gerechteli­jke politie al een pop, die het lijk van Véronique Pirotton moest voorstelle­n, naar kamer 602 gebracht. Een politievro­uw speelde de vrouw vóór haar dood. De 59 kamers waren voor de wedersamen­stelling ontruimd. De gasten werden opgevangen in het restaurant. De reconstruc­tie duurde tweeënhalf uur. Volgens zijn advocaat Tom Bauwens werkte Wesphael, die geboeid was en gevangenis­kledij droeg, goed mee. Hij antwoordde beleefd op alle vragen en toonde hoe en waar hij zijn vrouw vorige week donderdag dood had gevonden. Op een gegeven moment zou hij het wel moeilijk gekregen hebben. “Hij blijft bij zijn versie van de feiten dat hij in slaap was gevallen na een hevige echtelijke ruzie. Toen hij wakker werd, vond hij haar dood in de badkamer. Ze had zelfmoord gepleegd met pillen”, zegt zijn advocaat. De vraag is hoe lang Wesphael nog bij zijn zelfmoordv­ersie blijft. Want onderzoeke­rs zeggen over meer dan voldoende bewijzen te beschikken dat Pirotton met geweld is omgebracht. Wellicht verstikt met een plastic zak. Uit jaloezie. Andere hotelgaste­n hoorden een hevige ruzie voorafgaan­d aan de feiten. Tijdens de reconstruc­tie was te zien hoe het slachtoffe­r met haar twee handen op het raam sloeg. Alsof ze wilde ontsnappen.

Ex-minnaar

Wesphael was er die middag toevallig op uitgekomen dat zijn vrouw nog steeds contact onderhield met haar ex-minnaar, hoewel ze dat al- tijd ontkend had tegenover haar man. Pirotton had haar 14-jarige zoon onlangs ook laten weten dat ze uit elkaar gingen. Speurders sluiten zelfs niet uit dat er sprake was van voorbedach­theid. Een paar uur voor Pirotton stierf, stuurde Wesphael een sms naar een Luikse makelaar. Om te zeggen dat ze het appartemen­t in Grivegnée waar ze een optie op genomen hadden, toch niet kochten. Wesphael wordt in de gevangenis extra in de gaten gehouden. Om hem te beschermen tegen andere gedetineer­den, maar vooral om te verhindere­n dat hij zelfmoord zou plegen. Vandaag wordt Véronique Pirotton begraven.

 ?? Foto BELGA ?? Bernard Wesphael leek niet zwaar aangeslage­n toen hij vrijdag aan de ingang van het Mondo Hotel naar binnen werd geleid.
Foto BELGA Bernard Wesphael leek niet zwaar aangeslage­n toen hij vrijdag aan de ingang van het Mondo Hotel naar binnen werd geleid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium