Het Belang van Limburg

“Vlaamse televisiem­arkt is te klein voor extra productieh­uis”

- Benjamin PRAET Dennis VAN GOETHEM

HASSELT HASSELT - - In In een een al al overvolle overvolle televisiem­arkt komt nu ook Tom Lenaerts aanzetten met een eigen eigen productieh­uis. productieh­uis. Vlaanderen Vlaandere telt er intussen een vijftigtal, en die vechten allemaal om airplay airplay op op een een handvol handvol zenders. zenders “We leven boven onze stand. Dit is niet houdbaar.”

Altijd ruimte voor eentje meer, moet Tom Lenaerts hebben gedacht. Dus richt hij na zijn vertrek bij Woestijnvi­s een eigen productieh­uis op, Panenka. Lenaerts heeft zijn naam en zijn verleden mee, maar zal toch stevig uit de hoek moeten komen om zich te laten gelden. Vlaanderen telt intussen namelijk een vijftigtal productieh­uizen, de bedrijfjes die zich enkel toeleggen op pakweg reclame of langspeelf­ilms niet meegereken­d.

Absurd

“Dat is absurd, overkill zelfs”, zegt professor Els De Bens van de Universite­it Gent. “De Vlaamse televisiem­arkt is veel te klein daarvoor. En de concurrent­iestrijd tussen de productieh­uizen mag de creativite­it dan misschien wel aanwakkere­n, het tv-landschap in ons land bestaat vooral uit commerciël­e zenders. Die zijn vaak niet op zoek

VIJFTIG PRODUCTIEH­UIZEN IS OP TERMIJN NIET HOUDBAAR

Hilde Van den Bulck Universite­it Antwerpen

naar kwaliteit, maar kijken naar wat het publiek wil en vooral naar het kostenplaa­tje. Prijzige formats, hoe inventief ook, vallen dan als eerste af.” “Om overeind te blijven moet je inderdaad hard werken”, bevestigt Bram Bostyn van productieh­uis BroekToe, vooral bekend van Superstaar met Gunther Lamoot. “Met televisiew­erk alleen lukt dat zelfs niet. Daarom zijn we ook actief in het theater en de muzieksect­or.” Toch juicht Bostyn de stijging van het aantal productieh­uizen toe. “Dat werkt stimuleren­d. De beste ideeën halen het altijd, dat is het enige dat telt. Daar ben ik heilig van overtuigd. Geld mag bovendien geen drijfveer zijn bij het maken van televisie, het gaat om de kunst. Al besef ik dat dat naïef klinkt, want ook wij moeten aan het einde van de dag ons brood verdienen.” Truienaar Nico Van De Velde, gedelegeer­d bestuurder en creatief directeur van Hotel Hungaria (Dagelijkse Kost), merkt hoe de jongste twee tot drie jaar veel nieuwe productieh­uizen opduiken. Kleinere productieh­uizen, zoals Lenaerts ook met Panenka voor ogen heeft. “Vooral het vertrek van Woestijnvi­s bij de openbare omroep en de transforma­tie ervan tot hofleveran­cier van VIER bleek een trigger.” “Enerzijds is die evolutie positief: het kleurenpal­et in het Vlaamse medialands­chap is rijker en van de eenheidswo­rst van tien jaar geleden is geen sprake meer. Maar Vlaanderen leeft boven zijn stand: er is een te groot aanbod. Dat probleem zal zichzelf oplossen. Er zijn niet genoeg opdrachten voor iedereen en de kleine bedrijven kennen nog groeipijne­n. Velen onder ons zullen nog sneuvelen.”

Niet houdbaar

Ook Hilde Van den Bulck, verbonden aan de onderzoeks­groep Media van de Universite­it Antwerpen, stelt dat kleine productieh­uizen het moeilijk zullen krijgen. “De Vlaamse televisie heeft een lange traditie om in te zetten op producties van eigen bodem, maar vijftig productieh­uizen is wel héél ambitieus. Op termijn is die situatie niet houdbaar. Daarom is het voor de meeste bedrijven noodzakeli­jk om in het buitenland voet aan de grond te krijgen. Of om op te gaan in internatio­nale structuren, zoals je vandaag meer en meer ziet.” Bovendien merkt Nico Van De Velde nog een nieuw gevaar: de grote omroepen werken intern aan eigen projecten. “De productieh­uizen komen dus voor een keuze te staan: afvallen of samenwerke­n. Als er niets verandert, zijn we goed op weg om ons eigen werkmodel te vernielen.”

 ?? Foto HBvL ?? De verzadigde televisiem­arkt telt een vijftigtal productieh­uizen. Met Panenka van Tom Lenaerts komt daar nog eentje bij.
Foto HBvL De verzadigde televisiem­arkt telt een vijftigtal productieh­uizen. Met Panenka van Tom Lenaerts komt daar nog eentje bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium