Het Belang van Limburg

“Ik heb geen zin meer in romantisch­e programma’s”

Dina Tersago keert na haar bevalling terug met ‘De Vetste Vakantie’

- Tom VETS

Dina Tersago (37) is terug op VTM na haar zwangersch­apsverlof. Niet meer met verliefde boeren, maar met ‘De Vetste Vakantie’: een programma waarin de kinderen beslissen waar het hele gezin naartoe reist. “Ik weet niet of ik het als kind zou gedurfd hebben, om achter de rug van mijn ouders zoiets te bekokstove­n”. Wat gebeurt er wanneer kinderen voor één keer zelf mogen kiezen waar de vakantie heen gaat? En wat als hun ouders pas bij het vertrek te weten komen welke onvergetel­ijke trip hen te wachten staat? Dina Tersago zoekt het uit in ‘De Vetste Vakantie’, dat elke donderdag het verslag van twee reizen bevat.

De ouders wisten dus van niks?

Nee, de kinderen schreven zich stiekem in. Daar kwam veel reactie op, en dat verraste me. Ik weet niet of ik het als kind zou gedurfd hebben, om achter de rug van mijn ouders zoiets te bekokstove­n. Ik zou schrik gehad hebben voor hun reactie. Wat ook opviel: alle kinderen konden prima zwijgen.

Hoe reageerden de ouders?

Vaak merkten we enige terughoude­ndheid. Ze wisten niet goed wat ze mochten verwachten. Daarom maakten we hen snel duidelijk dat ze sowieso een mooie reis zouden maken. Het werd geen strafkamp. Alleen moesten ze de organisati­e uit handen geven.

Konden ze ermee lachen?

Veel ouders begrepen eerst niet waarom hun kinderen ons hadden gecontacte­erd. Ze vonden hun jaarlijkse vakanties best prima en zagen niet meteen in dat wat zij leuk vonden, misschien minder interessan­t was voor hun kroost. Tijdens de opnames waren de kinderen heel eerlijk. Zo was er een gezin dat tijdens een vorige vakantie ging logeren in een klooster. De mama zei dat er een speeltuin was voor de kinderen. Waarop de dochter: “één schommel waar we om beurten op moesten!” (lacht)

Welke vakanties waren populair?

Het is vaak een verlangen naar wat ze niet hebben. Zo volgen we een hardwerken­de CEO die zijn dochters meeneemt op een back to basics-week. Samen met de rugzak te voet naar Parijs, en onderweg slapen in een lekke tent. Die kinderen wilden op een all-invakantie. Sommige ouders moesten echt over een drempel. Zo wilden enkele kinderen beren spotten in Canada, terwijl ze anders van hun overbezorg­de mama zelfs niet op zo’n banaan in het water mochten.

Had jij als kind zeggenscha­p over de gezinsreis?

Over de bestemming was geen discussie. Mijn ouders beslisten. Er konden wel com- promissen gesloten worden over de activiteit­en. Ik ging ook altijd zonder morren mee. Minder aangenaam was dat als er uitstapjes stonden gepland, de wekker ook tijdens de vakantie om 8u afliep. Als tiener wil je liever uitslapen. Tot mijn twintigste, het jaar voordat ik Miss België werd, ben ik meegegaan op reis.

Dus geen reistrauma’s opgelopen?

Ik herinner me geen rotvakanti­es. Wel een trip naar Andorra, waar de bergwandel­ingen me de oren uitkwamen. Mijn broer liep voorop met mijn ouders, ik bengelde aan de staart. Tegen dat zij uitgerust waren, had ik nog net de tijd om even een koek te nemen. Hotelperik­elen? Ik heb ooit tijdens een ontbijt eens een beschimmel­de toast gekregen én een vervallen potje yoghurt.

En dat was in een best chique hotel.

In 2015 had je geen eigen programma. Hoe is die tv-loze periode je bevallen?

Ik heb me niet verveeld. Tot een paar dagen voor mijn bevalling heb ik achter de schermen gewerkt. Zo sprak ik aflevering­en van ‘Smakelijk Daten’ in voor Vitaya. En drie weken na de bevalling hing VTM al aan de lijn met het idee voor ‘De Vetste Vakantie’. Dat ik wat minder op tv te zien was, kwam uiteindeli­jk prima uit. Ik had met de komst van mijn zoon Isak toch de handen vol.

Was je stiekem niet opgelucht dat VTM niet opnieuw met een datingprog­ramma kwam aandraven?

Goh, alle programma’s die ik ooit in dat genre heb gemaakt, van ‘Boer zkt Vrouw’ tot de zoektocht naar een partner voor Wendy Van Wanten, deed ik altijd met volle goesting. Niks schoner dan luisteren naar verhalen of verliefde mensen samenbreng­en. Maar ik had inderdaad wel het gevoel dat ik klaar was met romantisch­e programma’s. Dat beseften ze bij VTM ook. Dit is het begin van heel andere dingen.

X‘ De Vetste Vakantie’, donderdag om 21u op VTM

 ?? Foto VTM ?? Dina Tersago laat in ‘De Vetste Vakantie’ de kinderen beslissen waar de gezinsvaka­ntie heen gaat.
Foto VTM Dina Tersago laat in ‘De Vetste Vakantie’ de kinderen beslissen waar de gezinsvaka­ntie heen gaat.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium