Het Belang van Limburg

Islamexper­ten deden al 88 interventi­es op scholen

Onderwijsm­inister Hilde Crevits: “Deradicali­seringspro­ject is groot succes”

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - Tijdens de eerste vijf maanden heeft het netwerk van islamexper­ten al 88 interventi­es op scholen gedaan. Dat is gemiddeld één tussenkoms­t per schooldag. Ze kregen ook al 137 vragen over radicalise­ring, vooral na de terreuraan­slagen in Parijs. Dat heeft Vlaams Onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) geantwoord op een vraag van Chris Janssens (Vlaams Belang). Exact een jaar geleden keurde de Vlaamse regering het ‘actieplan ter preventie van radicalise­ringsproce­ssen die kunnen leiden tot extremisme en terrorisme’ goed. Eén van de 40 maatregele­n van dat plan is de oprichting van een netwerk van islamexper­ten dat op scholen een discours moet gaan voeren tegen radicalise­ring. Het netwerk werd in oktober vorig jaar gelanceerd en bestaat uit een twintigtal islamleerk­rachten, imams en islamconsu­lenten. Coordinato­r is Gentenaar Khalid Benhaddou, gedetachee­rd islamleerk­racht, imam en voorzitter van het platform van Vlaamse imams.

Vooral na aanslagen

Wanneer ze signalen ontvangen van leerlingen die kunnen radicalise­ren, of wanneer ze worden geconfront­eerd met een teruggekee­rde Syriëstrij­der, kunnen scholen kosteloos een beroep doen op het netwerk om meer duiding te krijgen over de islam. In overleg met de school wordt dan op maat naar een gepast antwoord gezocht. Soms volstaat telefonisc­h overleg, soms gaat een vrijwillig­er van het netwerk naar de school. “In totaal kwamen er tot 29 februari 137 vragen binnen, van alle koepels en alle netten. De overgrote meerderhei­d van de vragen kwamen bij de lancering van het project en na de aanslagen van 13 november in Parijs. De meeste vragen waren afkomstig van onderwijsi­nstellinge­n en in mindere mate van CLB’s en time-outorganis­aties”, aldus minister Crevits. “In totaal vonden er al 88 interventi­es plaats.”

Sterke appreciati­e

Minister Crevits is lovend over dit project. “Het netwerk van islamexper­ten is een nieuw initiatief dat een groot succes kent”, zegt ze. “Dit neemt niet weg dat er voortduren­d geëvalueer­d en waar nodig bijgestuur­d wordt, en dat er gaandeweg op basis van gesignalee­rde noden nieuwe initiatiev­en kunnen worden genomen. Uit de evaluaties en reacties achteraf blijkt alvast dat scholen, CLB’s en timeoutorg­anisaties de mogelijkhe­id tot interventi­e sterk appreciëre­n en hier zeer veel kennis en inzichten door verwerven.” Voor het project keert de Vlaamse regering jaarlijks 80.000 euro uit aan het Centrum voor Islamitisc­h Onderwijs, onder andere voor coaching. Uit die enveloppe betaalt het de experten ook een vrijwillig­ersvergoed­ing van 34 euro per interventi­e en een verplaatsi­ngsvergoed­ing (0,34 euro/km).

Ik stel vast dat de deradicali­seringspro­jecten veel geld kosten en ik heb grote twijfels bij het nut ervan

Chris JANSSENS

Meldplicht nodig

Vlaams parlements­lid Chris Janssens is minder enthousias­t. “Ik stel vast dat de deradicali­seringspro­jecten veel geld kosten en ik heb grote twijfels bij het nut ervan”, zegt hij. “Bovendien stel ik me er vragen bij dat de overheid projecten uitbesteed­t aan de islam zelf.” De Genkenaar vindt dat we opnieuw normstelle­nd moeten optreden en kordaat sanctioner­end waar moet, bijvoorbee­ld wanneer jonge moslims sympathieë­n uiten voor de gruwel van IS. “We hebben in onze scholen nu vooral nood aan een meldplicht voor onderwijsp­ersoneel dat getuige is van extremisti­sch gedrag van leerlingen. Als we deze signalen negeren, brengt dat onze samenlevin­g in gevaar”, besluit Janssens.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Mithat Sahin is de enige Limburger die door de Moslimexec­utieve werd gevraagd om als islamexper­t op scholen te gaan spreken.
FOTO SVEN DILLEN Mithat Sahin is de enige Limburger die door de Moslimexec­utieve werd gevraagd om als islamexper­t op scholen te gaan spreken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium