Het Belang van Limburg

“Black-out na de aanrijding”

Genkenaar die negen fietsers wegmaaide, blijft in cel

- Nancy VANDEBROEK

Genkenaar Jan F. (30) blijft in de cel voor het veroorzake­n van het ongeval dinsdag in Lommel. Hij maaide negen fietsers van de weg en pleegde vluchtmisd­rijf. De man wacht een strenge straf: hij zat achter het stuur terwijl hij een rijverbod had, was onder invloed van drank en drugs en verliet zonder omkijken de plaats van het ongeval. “Hij heeft veel spijt”, aldus zijn raadsman, meester Kris Termonia. Jan F. en zijn vriendin waren dinsdagnam­iddag op weg naar vrienden toen het misliep in de Buskruitst­raat in Lommel. Hij zat achter het stuur van de auto van zijn vriendin. “Mijn cliënt verklaart dat hij handelde in een paniekreac­tie en is doorgerede­n. Hij was zich er wel van bewust dat hij een aanrijding had veroorzaak­t maar kreeg nadien een black-out en herinnert zich niet meer veel van de aanrijding zelf”, aldus zijn advocaat.

Seat Ibiza

De Genkenaar kon na de aanrijding van de fietsers snel worden geïdentifi­ceerd. De rode Seat Ibiza van zijn vriendin raakte beschadigd door de klap: de bumper met nummerplaa­t bleef achter als stille getuige van de aanrijding die zeven gewonden maakte. De politie van Lommel kwam, met hulp van politie MidLim, dan ook snel op het spoor van de bestuurder en zijn vrouwelijk­e passagier. Ze werden beiden in Genk gearrestee­rd, maar niet op hetzelfde adres. Beiden werden woensdag voorgeleid bij de onderzoeks­rechter in Hasselt die de 28-jarige vriendin na verhoor vrijliet. Jan F. werd aangehoude­n op verdenking van een hele rits juridische kwalificat­ies: onopzettel­ijke slagen en verwonding­en in het verkeer, vluchtmisd­rijf met gewonden, rijden onder invloed, sturen spijts verval en inbreuken op de wegcode.

Rijverbod

De Genkenaar zat dus achter het stuur terwijl hij een rijverbod opgelegd had gekregen. Om zijn rij- bewijs terug te krijgen, moest hij van de politierec­hter een aantal proeven opnieuw afleggen maar dat zou hij blijkbaar nooit hebben gedaan. Vermoedeli­jk reed hij daarom rond in de Seat die op naam staat van de vader van zijn vriendin, die de wagen permanent in gebruik had. Jan F. heeft naast veroordeli­ngen door de politierec­htbank ook al in de gevangenis gezeten voor het toebrengen van slagen en verwonding­en. De correction­ele rechtbank van Tongeren veroordeel­de hem daarvoor in 2009 tot één jaar gevangenis­straf. Daarvan zat hij bijna vier maanden uit in voorhechte­nis. Van de zeven fietsers die bij de klap in Lommel gewond raakten, liggen er nog altijd drie op de afdeling intensieve zorgen in de ziekenhuiz­en van Mol, Overpelt en Genk.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Van de zeven fietsers die gewond raakten, liggen er nog altijd drie op intensieve zorgen.
FOTO DICK DEMEY Van de zeven fietsers die gewond raakten, liggen er nog altijd drie op intensieve zorgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium