Het Belang van Limburg

Panama Papers wegen op begrotings­controle

Vijftien nieuwe maatregele­n tegen grote fiscale fraude

- Eric DONCKIER

BRUSSEL - De federale begrotings­controle sleept aan. Dat komt door de grootte van de opdracht: een weg te werken tekort van 2,3 miljard euro. Maar ook door ideologisc­he tegenstell­ingen en de Panama Papers: waarom de kleine man pitsen terwijl de rijken vluchten? De topministe­rs van de federale regering Michel kwamen vrijdagmid­dag opnieuw samen om de laatste hand te leggen aan de begrotings­controle 2016. Slaagden ze daar de voorbije nacht niet in, dan moet het hoe dan ook dit weekend gebeuren. “Want hoe langer we blijven vergaderen, hoe groter de ideologisc­he tegenstell­ingen dreigen te worden”, hoort men in regeringsk­ringen.

Arbeidsmar­ktbeleid

Tijdens de vergaderin­g van vrijdag legde premier Charles Michel (MR) twee compromist­eksten op tafel. Een eerste over de begroting zelf, de tweede over het arbeidsmar­ktbeleid. De solo slim van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) over het arbeidsmar­ktbeleid en meer in het bijzonder over het laten vallen van de 38 urenweek, zorgde immers voor ongenoegen bij de coalitiepa­rtners. Wat het compromisv­oorstel van de premier juist inhoudt, is niet geweten. Wel dat hij er bilaterale gesprekken over had met de vier meerderhei­dspartijen om zo tot een compromis te komen.

Begrotings­tabel

Het tweede compromisv­oorstel

van de premier was een nieuwe begrotings­tabel. Daarin staat een nauwkeurig­e opsomming van het nog niet uitgevoerd beleid, wat men wel nog kan uitvoeren en wat dat kan opbrengen. Het tekort daarna nog overblijft, moet weggewerkt worden met nieuwe maatregele­n. Ook hiervoor formuleert de premier voorstelle­n. Dat zorgt wel voor grote ideologisc­he discussies. Zo wil N-VA dat er ook structuree­l bespaard wordt in de sociale zekerheid en de werklooshe­idsuitkeri­ngen. Bij CD&V zien ze dat minder zitten en zeggen ze dat N-VA wel voorstelle­n doet, maar dat die niet uitgewerkt en al helemaal niet becijferd zijn.

Panama Papers

De deze week uitgelekte Panama Papers bemoeilijk­en de discussies. Om het begrotings­tekort onder controle te houden, zijn maatregele­n nodig. De gewone man draait er voor op, terwijl de superrijke­n door middel van allerlei fiscale constructi­es hun geld naar belastingp­aradijzen kunnen versassen en geen belastinge­n meer betalen. Dat wordt als fundamente­el onrechtvaa­rdig ervaren en laat CD&V toe om al te drastische maatregele­n in de sociale zekerheid af te blokken.

Fiscale fraude

Overigens vindt ook N-VA die grote fiscale fraude niet kunnen. Daarom heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt 15 maatregele­n op de regeringst­afel gelegd om de fiscale fraude te bestrijden. Ze werden donderdag een eerste keer besproken door een werkgroep en vrijdag door de topministe­rs. Helemaal nieuw zijn die voorstelle­n niet: ze komen uit het antifraude­plan van de minister. Toen was niet iedereen daarmee opgezet omdat een aantal maatregele­n erg verregaand zijn. Maar volgens de minister zijn ze onvermijde­lijk geworden.

Tijd dringt

Dit alles maakt dat de topministe­rs vrijdagavo­nd nog heel wat werk voor de boeg hadden. Of daar ook nog eens de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng bij zou komen, was onduidelij­k. N-VA zou het op tafel leggen als antwoord op het Europees verbod op de ‘excess profit rulings’. De andere partijen zijn geen vragende partij omdat er nog onvoldoend­e uitgewerkt­e voorstelle­n zijn. Hoe dan ook was het de bedoeling om de voorbije nacht af te ronden. En als dat niet lukt om vandaag verder te doen. De tijd begint te dringen. Hoe langer de onderhande­lingen duren, hoe groter de spanningen kunnen worden. Voorts riskeert men lekken en verklaring­en tijdens de zondagse tvdebatten die de onderhande­lingen nog meer kunnen bemoeilijk­en. Daarnaast komt volgende week de Kamer opnieuw bijeen en worden de ministers daar verwacht.

 ?? Foto PHN ?? Premier Charles Michel probeerde vrijdag de federale ministers op een lijn te krijgen tijdens de begrotings­controle.
Foto PHN Premier Charles Michel probeerde vrijdag de federale ministers op een lijn te krijgen tijdens de begrotings­controle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium