Het Belang van Limburg

Ex-minnares blijft ontkennen

Na zeven jaar cel nieuw proces voor moordpogin­gen op Hamse

- Caroline VANDENREYT

Zeven jaar heeft Yolande Magy (66) in de cel gezeten voor moordpogin­g op de Hamse Gilberte Timmermans (53). Vanaf dinsdag staat ze opnieuw voor assisen. Voor dezelfde feiten. Poging tot vergiftigi­ng van de vrouw van haar minnaar met paddenstoe­len en pillen. “Ik ben onschuldig”, schreeuwt ze nog altijd uit. “Ik hoop dat ik in Limburg een eerlijk proces krijg.” De zaak moet overgedaan worden omdat de jury niet ‘motiveerde’ waarom ze schuldig werd bevonden.

TONGEREN -

“Nu een zak friet en een goede cognac”, klonk Yolande Magy toen ze in december van vorig jaar werd vrijgelate­n uit de gevangenis. De oudste vrouwelijk­e gevangene van het land had er bijna zeven jaar cel op zitten. Tot 23 jaar gevangenis was Magy, die vandaag in Zeebrugge woont, veroordeel­d voor twee moordpogin­gen op Gilberte Timmermans uit Ham. Haar minnaar Willy Van Gorp - de man van het slachtoffe­r - kreeg 25 jaar gevangenis nadat hij bekend had dat hij zijn vrouw met dekens verstikt had. Sinds 2013 is de Brechtenaa­r opnieuw vrij, Magy bleef opgesloten omdat ze alles ontkende. Tot Cassatie eind vorig jaar dan besliste dat de jury had moeten opschrijve­n waarom ze haar schuldig vonden.

Tv-programma ‘Spoorloos’

De bal ging op 21 november 2005 aan het rollen na een telefoontj­e van de dokter van wacht bij de politie van Brecht. Twee dagen eerder had hij Gilberte Timmermans dood gevonden, haar man Willy snikkend naast haar bed. Een natuurlijk overlijden noemt hij het eerst, maar daaraan begint de arts achteraf te twijfelen. Uit een autopsie zal later duidelijk worden dat de 53-jarige vrouw pillen in het bloed heeft en versmacht is. Waarop de politie naar Van Gorp trekt voor verhoor en daar ook op Magy stoot. Ze blijken geliefden, die elkaar na jaren via het tv-programma ‘Spoorloos’ weer ontmoet hebben. In december 2004 had Willy op tv een oproep aan zijn jeugdliefd­e gedaan, in januari 2005 liet ‘het meisje van de tram’ van zich horen. Volgens Magy heeft ze de relatie een paar keer afgebroken omdat Willy geen keuze kon maken en zij het huwelijk niet zomaar wilde kapotmaken. Onzin, noemt ze de verklaring van de werkgever van Gilberte dat ze haar bedreigd had met woorden als ‘ binnenkort zijn uwe man en uw huis van mij’.

Paddenstoe­len

Even blijft ook Willy Van Gorp ontkennen dat hij iets te maken heeft met de dood van zijn vrouw. Maar dan geeft hij toe dat hij haar geplette pillen ( Acedicon, voorgeschr­even voor Yolande, red.) had gegeven en haar daarna versmachtt­e met de dekens. Die eerste keer laat hij er Magy nog expliciet tussenuit, maar later praat hij er zijn minnares ook in. Over hoe ze samen in het bos naar giftige paddenstoe­len hadden gezocht. En hoe hij de pillen van Yolande had gekregen om Gilberte suf te krijgen. Niets van aan, zegt Magy. Ook niet van de (later ingetrokke­n) verklaring van haar dochter dat Yolande naar een ex-lief in Marokko had gebeld of er daar niets te vinden was om ‘ iemand kapot te maken’. Achteraf zal ze wel zeggen dat ze de Marokkaans­e vriend vroeg om ‘slechte kruiden’ nadat Willy was blijven aandringen.

Liefde

In 2008 zou de Antwerpse assisenjur­y beslissen dat Yolande Magy Yolande Magy na haar vrijlating uit de Brugse gevangenis in december vorig jaar. Magy woont vandaag in Zeebrugge, en toont zich nog even strijdvaar­dig als tijdens haar assisenpro­ces. toch schuldig is aan twee moordpogin­gen. Dat proces wordt nu helemaal overgedaan in Tongeren: dinsdag wordt de jury samengeste­ld, vrijdag krijgt de 66-jarige vrouw zelf het woord. Vuurwerk volgt er ongetwijfe­ld als de twee (intussen) ex-minnaars tegenover elkaar komen te staan: Van Gorp is vandaag op vrije voeten en wordt opgeroepen als getuige. “Ik ben nog altijd heel kwaad dat ik onschuldig heb vastgezete­n. Ik hoop dat ik ditmaal een eerlijk proces krijg. Ik geloof sterk in mijn kansen, maar ik ben ook nerveus. Vooral omdat ik weet dat hij komt getuigen, daar kijk ik erg tegenop”, liet ze zich tijdens de voorbereid­ende zitting ontvallen. De vrouw woont intussen in Zeebrugge, werkt aan een boek en heeft opnieuw de liefde gevonden. In de gevangenis, waar hij nog een straf voor oplichting uitzit.

 ?? FOTO SIMON MOUTON ??
FOTO SIMON MOUTON
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium