Het Belang van Limburg

“Niet aan mij om mijn vader te vonnissen”

Ophef om tv-interview met zoon van maffiabaas Toto Riina

-

In Italië woedt een storm van protest over een interview met Salvo Riina, zoon van maffiabaas Salvatore ‘Toto’ Riina. Had openbare omroep Rai een forum mogen bieden aan een telg van een van ’s lands meest beruchte misdaadcla­ns?

ROME -

‘Salvo’ Riina was woensdagav­ond de hoofdgast in het programma Porta a Porta van presentato­r Bruno Vespa. Het praatprogr­amma is een vlaggensch­ip van het eerste net van openbare omroep Rai. Directe aanleiding voor Riina’s optreden was de publicatie van een boek over het leven in zijn familie. “We kunnen u voor het eerst een inkijk geven in het leven van een vooraansta­ande maffiafami­lie”, legde presentato­r Vespa uit. “Daarom hebben we besloten dit interview te doen.”

Oordeel

Salvatore Riina junior (49) beantwoord­de Vespa’s vragen over zijn vader, zijn jeugd en de georganise­erde misdaad. Afstand nemen, berouw tonen, kritiek uiten, laat staan een oordeel uitspreken was er niet bij. “Ik hou van mijn vader, het is niet aan mij om hem te veroordele­n”, aldus de trouwe zoon van een van Italiës beruchtste mafiosi, hoofd van de clan van de Corleonesi.

Dertien maal levenslang

Salvo’s vader Toto Riina zit momenteel dertien opeenvolge­nde levenslang­e gevangenis­straffen uit, onder andere voor de spectacula­ire moorden op de antimaffia­rechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino begin jaren negentig. Geconfront­eerd met beelden van de krater in de Siciliaans­e autoweg waar zijn vader rechter Falcone, diens vrouw en bewakers in 1992 met een bom had laten opblazen, kon Salvo Riina (die zelf toen 15 was) niets anders zeggen dan dat hij “de doden respecteer­de, alle doden”. “Ik kan me nog herinneren dat ik die dag thuiskwam De Italiaanse presentato­r Bruno Vespa interviewd­e in zijn programma Salvo Riina (links), zoon van maffiabaas Toto Riina (rechts). en mijn vader zwijgend naar die beelden op tv zat te kijken. Hij heeft er nooit iets over gezegd.” De storm liet niet op zich wachten. Donderdagm­iddag al moest de top van de Rai zich in het parlement gaan verantwoor­den voor de uitzending. Rosy Bindi, de voorzitste­r van de antimaffia­commissie van het Italiaanse parlement beschuldig­de de openbare omroep van “maffia-negationis­me”. Gisteren meldden Italiaanse media dat er in ieder geval één tevreden betrokkene van het media-incident was: Salvo Riina zelf. Uit de boekhandel­s kwam het bericht dat de verkoop van diens autobiogra­fie ‘Riina Family Life’ bijna niet bij te houden was.

 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium