Het Belang van Limburg

Selfies zijn dodelijker dan haaien

333 TIPS DIE UW LEVEN KUNNEN REDDEN

- Joos MEESTERS

Wantrouw uw broodroost­er, ga achteraan in het vliegtuig zitten en slaap op uw linkerzijd­e. In zijn nieuwste boek, dat op 19 april verschijnt, bundelt weetjesfan Herman Boel ‘333 tips die je leven (misschien) kunnen redden’. De ene tip is al wat nuttiger dan de andere, maar gespreksst­of aan de toog leveren ze haast allemaal.

HASSELT -

2. Pas op voor uw broodroost­er

“Met grote voorsprong is de ordinaire broodroost­er het gevaarlijk­ste apparaat in je keuken”, schrijft Herman Boel. “Jaarlijks laat een duizendtal mensen het leven door dit apparaat.” Om elektrocut­ie te vermijden kunt u dat vastzitten­de stuk brood dus maar beter niet loswrikken met een mes. Ook een weerspanni­ge drankautom­aat te lijf gaan is geen goed idee. Tussen 1978 en 1995 stierven in de VS 37 mensen onder een omgekantel­de automaat.

3. Slaap op uw linkerzijd­e

“Slaap je op je rechterzij­de, dan ligt de maag bovenaan en vult het maagsap je darmen”, schrijft Boel. “Daardoor gaat je lymfesyste­em trager werken en kunnen de lymfestoff­en onvoldoend­e door je lichaam lopen. De gifstoffen die zich opstapelen, verhogen de kans op ziektes. Je ligt dus beter op je linkerkant, want dan werkt je spijsverte­ring beter en worden toxines beter afgevoerd.” Bij zwangere vrouwen zou de doorbloedi­ng van de placenta zo bovendien beter verlopen.

4. Vlucht in richting van trein

Stel: uw auto zit vast op de sporen terwijl een trein met grote vaart komt aangestorm­d. Wat doet u? Uit uw auto springen en weglopen, natuurlijk. “Maar daar loopt het vaak fout. We hebben de neiging om van de aanstormen­de trein weg te lopen. Wanneer de trein de auto raakt, riskeer je de wrakstukke­n over je heen te krijgen”, waarschuwt Boel. Hij adviseert om naast het spoor in de richting van de trein te lopen, zodat het puin niet uw richting uitkomt.

5. Neem vrij bij begin zomeruur

“Uit onderzoek blijkt dat op de eerste maandag na de start van het zomeruur een kwart meer mensen in het ziekenhuis belandt met een hartaanval dan op een normale maandag”, schrijft Boel. Dat zou te wijten zijn aan een combinatie van vermoeidhe­id en de stress van een nieuwe werkweek. Neem een dag vrij, is de boodschap.

6. Draag geen dikke jas in de auto

Na een tijdje wordt een winterjas in de auto te warm. En je al rijdend uit je jas wurmen is levensgeva­arlijk. Maar er is nog een reden. Door de dikke jas blijft de ruimte tussen de veiligheid­sgordel en het lichaam te groot, waardoor de gordel niet genoeg wordt aangespann­en. Bij een ongeval kan de bestuurder ernstig gewond raken en een kind zelfs uit zijn stoeltje gekatapult­eerd worden.

8. Zit achteraan in het vliegtuig

9. Zoek een goede baas

Kijk uit bij het nemen van selfies. In 2015 stierven ten minste twaalf mensen terwijl ze zichzelf fotografee­rden, vier meer dan ten prooi vielen aan een haai. De onfortuinl­ijke selfiemake­rs vielen in een afgrond, werden door een trein gegrepen of veroorzaak­ten een auto-ongeluk. Twee Russen spannen de kroon: zij wilden een selfie nemen terwijl ze een handgranaa­t met uitgetrokk­en pin vasthielde­n. De stad in Honduras bezit het trieste record van meeste moorden per hoofd van de bevolking, namelijk 179 per 100.000 inwoners. Het gemiddelde bedraagt wereldwijd 6,2 moorden per 100.000 inwoners. De stad is de speeltuin van drugsbende­s en de helft van de bevolking heeft een wapen. Vliegen is behoorlijk veilig, maar als het toch tot een crash komt, heeft u achteraan het toestel de beste overleving­skansen. Reizigers in businesscl­ass, vooraan het vliegtuig dus, lopen het grootste risico. Nylonkouse­n zijn geen aanrader omdat die bij een eventuele brand makkelijk vuur vatten. “Uit Zweeds onderzoek bleek dat wie zijn bazen minder geschikt of ondermaats vond, 25 procent meer kans had op een ernstig hartproble­em. Bij wie vier jaar of langer onder diezelfde baas bleef werken, steeg dat gevaar zelfs tot maar liefst 64 procent”, schrijft Boel. Wie voor een slechte baas werkt, heeft bovendien meer last van stress, wat ongezond gedrag zoals veel roken of drinken in de hand werkt.

10. Kijk een tijger in de ogen

Weinig kans dat het ooit van pas komt, maar mocht u op een loslopende tijger botsen, kijk het dier dan recht in de ogen. Tijgers kiezen voor de verrassing­saanval. Als hun prooi hen heeft opgemerkt, verliezen ze hun interesse. Het is meteen ook de reden waarom Indiërs vaak een masker op hun achterhoof­d dragen als ze zich in tijgerterr­itorium begeven. 333 tips die je leven (misschien) kunnen redden’, Herman Boel, Lannoo, 14,99 euro

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO HBVL
FOTO HBVL ??
FOTO HBVL FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium