Het Belang van Limburg

Amerikaans­e marinier zit 33 jaar onschuldig in cel

-

Drieëndert­ig jaar zat hij in de cel wegens moord en verkrachti­ng, tot nieuw DNA-onderzoek uitwees dat Keith Harward (59) onschuldig is. Het hooggerech­tshof van de staat Virginia eist de onmiddelli­jke vrijlating van de voormalige Amerikaans­e marinier. De echte dader is intussen overleden.

RICHMOND -

Het was een gruwelijke zaak waarvoor Keith Harward veroordeel­d werd. Hij zou in 1982 zijn binnengedr­ongen in een huis in Newport News, in de staat Virginia. Daar zou hij bewoner Jesse Perron vermoord hebben met een breekijzer en zijn echtgenote hebben verkracht. De drie kinderen lagen tijdens de feiten te slapen in de kamer ernaast. Toen een bijtafdruk op de benen van de vrouw overeen bleek te komen met het gebit van Harward, vloog de marinier levenslang achter de tralies. Zelf hield hij nochtans vol dat hij onschuldig was. Drieëndert­ig jaar later heeft Harward toch nog gelijk gekregen. Begin dit jaar werd DNAonderzo­ek uitgevoerd op het sperma van de verkrachte­r. Daaruit bleek dat niet Harward,

Keith Harward. maar Jerry L. Crotty de echte dader is. Crotty was eveneens een marinier, maar de twee kenden elkaar niet. Hij stierf tien jaar geleden in de gevangenis van Ohio, waar hij een straf uitzat voor een ander misdrijf. Het hooggerech­tshof van Virginia heeft de onmiddelli­jke vrijlating geëist van Harward. De juridische blunder doet opnieuw vragen rijzen over het Amerikaans­e rechtssyst­eem. Alleen al in 2015 werden in de Verenigde Staten 149 mensen onschuldig verklaard die eerder veroordeel­d waren. Gemiddeld zaten ze 14,5 jaar onterecht in de cel.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium