Het Belang van Limburg

“Alsof alleen wij met geluk scoorden”

Defour eerste keer vader en misschien voor het eerst kampioen met Anderlecht

-

Steven Defour (27) geeft niet vaak interviews. Maar nu dé kopman van Anderlecht tegen Zulte Waregem zijn intrede doet in play-off 1 na twee speeldagen schorsing, wil hij laten zien hoe gretig hij wel is. Want wat zou er mooier zijn dan straks zijn eerste paars-witte titel op te dragen aan zijn dochtertje dat in juli geboren wordt? Hij had al een jongensnaa­m, maar in juli wordt het de meisjesnaa­m die zijn vriendin Ornella koos. Alleen moet die nog top secret blijven. “Zoals elke vader hoopte ik op een zoontje om later mee te voetballen”, grijnst Steven Defour. “Maar nu ben ik net zo gelukkig met een dochter. Mijn pa is zo mogelijk nog contenter omdat hij opa wordt. Onze relatie was niet altijd goed, maar dit maakt de band nog hechter. Alleen weet ik zelf nog niet goed wat het vaderschap inhoudt. Iedereen zegt dat het mijn leven gaat veranderen.”

Wordt je dochtertje niet geboren tijdens het EK?

“Net erna. Daarom hoop ik dat ik erbij ben op het EK. Natuurlijk is de concurrent­ie groot. Zie maar hoe Dembélé speelt bij Tottenham, maar ik was ontgoochel­d dat ik niet was opgeroepen voor Portugal. Dat ik maar in België speel, vind ik geen argument. Anderlecht bewees al dat het Europees niveau kan halen en ik ben bezig aan mijn beste seizoen sinds 2009, toen ik de titel haalde met Standard. Bij Porto was ik nooit zo regelmatig als nu, maar omdat Anderlecht niet altijd goed draait, val ik minder op.”

Maak Anderlecht dan kampioen, hé

“Ja. Ik zou iets meer moeten scoren, want één goal is niet genoeg. Anderzijds, met tien beslissend­e passes ben ik hier de beste assistgeve­r. Als we een goed blok vormen, geloof ik echt nog in de titel. Ik weet dat de analisten ons kansloos achten, maar Hasi doet er alles aan om het maximum uit deze spelersgro­ep te halen.”

Is Club niet sterker dan Anderlecht?

“We haalden toch 6 op 6 tegen Brugge. Geloof me, Michel is zenuwachti­g. Gezien hoe hij tekeerging tegen Oostende? Al hield hij daarmee ook de druk weg. De hele week ging het over hem en niet over zijn spelers.”

Jij probeert dan voorop te gaan in de strijd, maar krijgt altijd geel.

“Tja, soms maak ik een fout of ga ik in discussie met de ref om iedereen wakker te schudden. Alleen krijg ik dikwijls snel geel. Misschien zou ik meer mogen zeggen als ik aanvoerder was, want respectvol discussiër­en is toch niet erg? Dan toont net motivatie. Natuurlijk zijn vijftien gele kaarten op 36 duels te veel. Maar ik kan Hasi niet beloven dat ik in play-off 1 niet meer geschorst zal zijn. Ik kan het alleen proberen.”

Moet Djuricic trouwens ook geen leider zijn?

“Djuricic barst echt van het talent. Als Anderlecht die kan houden, moeten ze dat doen, want er komt een moment dat Filip ontploft. Hij zoekt nog naar zijn beste ritme, maar hij kan een match naar zijn hand zetten.”

Misschien verdwijnt hij wel uit de ploeg en moet jij samenspele­n met Tielemans. Gaan jullie niet in elkaars weg lopen?

“Youri en ik zijn box-to-box-spelers die graag de bal hebben, maar ik ga de bal niet uit zijn voeten stelen, hé. We moeten vooral goed communicer­en. Ja, elke goeie voetballer is eigenzinni­g – ik ook – maar bij Tielemans was het misschien net iets té. Vergelijk het met een zoon die pas na tien keer toegeeft dat zijn vader eigenlijk gelijk heeft met zijn goedbedoel­de raad. Dat pikte hij nu op. De coach

Zulte Waregem - Anderlecht vroeg hem om sneller diep te spelen.”

Jij ook? Praet, Acheampong of Najar zijn gegeerd, jouw naam valt nergens.

“Omdat ze eerst naar de jongeren kijken. Ik ben 27, kostte meer dan 6 miljoen en lig hier nog vast tot 2019. Daarom besef ik ook wel dat ik nu niet weg kan voor 4 miljoen. Toch is er interesse en ik ben nog ambitieus. Als er een goeie club komt waar mijn gezin zich thuisvoelt, zou me dat aanspreken. Al telt nu alleen play-off 1.”

Ornella heeft Italiaans bloed. Zij zou de Serie A wel zien zitten.

“In Engeland betalen ze ook mooie transferpr­ijzen, hoor. (lacht) Neen, Ornella heeft Napolitaan­se en Siciliaans­e roots. Haar familie is alleszins gek van Napoli en telkens als ik bij de Rode Duivels Dries Mertens zie, moet ik foto’s en shirts vragen. Een aanbod uit Italië zouden we wel overwegen, ja.”

Ze is echt de vrouw van je leven, niet?

“Ja, ze geeft me rust en is gek van voetbal. Ornella gaat mee op Europese verplaatsi­ngen en onlangs wou ze zelfs naar de oefenmatch tegen NEC komen. Ze drong aan, maar Anderlecht wilde geen uitzonderi­ng maken voor een match achter gesloten deuren. Trouwens, als ik thuis eens niet naar de Champions League wil kijken, zapt zij naar dat kanaal.” (lacht) Na de lucky zege tegen Genk ‘dankzij’ Bizot, moet Anderlecht beter presteren op Zulte Waregem. “Alsof wij de enigen waren die met geluk scoorden”, vindt coach Besnik Hasi. “Club won ook met een owngoal. Natuurlijk moeten we meer kansen creëren, maar het is opvallend rustig rond Brugge. Ja, Preud’homme is geschorst, maar zo exploderen hoort bij zijn manier van werken. Dat is deel van de show, want hij blijft een goeie coach. Dat Club overal favoriet is, moet ons motiveren. We trainden scherp.” Hasi reageerde gisteren kribbig toen hem gevraagd werd naar de promotie van Nicolas Frutos, die als operatione­el manager boven hem komt te staan. “Als we niet over Zulte Waregem praten, ben ik weg. Diegene die het naar buiten bracht, moet maar reageren”, klonk het. Tegen Zulte Waregem kan Hasi nog geen beroep doen op Dendoncker, Suarez en Acheampong. Deschacht (buikspiere­n) is erg onzeker en Ezekiel (kaak) is out. Defour keert wel terug, waardoor wellicht Djuricic moet wijken.(

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium