Het Belang van Limburg

“Een vijfde kassei zou het helemaal afmaken”

Ontspannen TOM BOONEN gaat voor record maar blijft vaag over zijn toekomst

-

Zondag is de dag waarop het voor Tom Boonen moét gebeuren. De viervoudig­e winnaar gelooft dat hij een nieuw record kan neerzetten. “Parijs-Roubaix is ook de enige reden waarom ik na mijn horrorcras­h in Abu Dhabi van begin oktober opnieuw begon te koersen.” Over een afscheid – eventueel met een vijfde kassei – wou hij het niet hebben: “Dit is niet het moment. We zien wel.” Ad rem, anticipere­nd en to the point. De viervoudig­e kasseihoud­er praatte na de verkenning van de Hel zoals hij zondag verwacht te koersen. Het was een heel ontspannen en opgewekte Tom Boonen die in de hoofdzetel van hoofdspons­or Etixx de traditione­le persbabbel hield.

We zijn zover: Parijs-Roubaix is daar, de klassieker waarover je al maanden praat.

“Dit is de belangrijk­ste koersdag van allemaal. Dit was de reden waarom ik al die opoffering­en deed om nog eens terug te komen. Ik ben heel blij met de conditie die ik, gezien de omstandigh­eden, heb.”

Hoe ver zit je van je topniveau?

“Ik hoop op een goede dag. Het is natuurlijk anders dan vier jaar geleden. Toen had ik al zeven overwinnin­gen. Toen wist ik precies hoe ik was. Nu is het anders. De meesten denken dat ik viel, een lange vakantie nam, daarna opnieuw begon te trainen, en dat ik nu terug ben. Zo was het niet. De Ronde was al bij al best goed. Ik heb ook altijd een ander gevoel voor Roubaix. Die één procent veiligheid die ik

De droom van Patrick Lefevere is een allerlaats­te duel in de Hel tussen Cancellara en jij. Met Boonen op één. Wat denk je daar zelf van?

“Niet slecht hé. Als het na een mooie strijd is, waarom niet? Hopelijk wint aan het eind van een legendaris­che editie dan de beste baanrenner. Ik had stiekem op slecht weer gehoopt. Dat maakt het een pak technische­r. Ik ben de enige die zondag start die nog een natte Roubaix gereden heeft. Dat was in 2002, mijn eerste bij de profs.”

Is dit je laatste Parijs-Roubaix?

“Er is evenveel kans dat het mijn laatste is als dat het niet mijn laatste is.”

Kan wereldkamp­ioen Peter Sagan na de Ronde van zondag dubbelen?

“Dat is aan jullie om dit uit te maken.”

wat doet de winnaar van vorig jaar?

John Degenkolb. in Vlaanderen nog inbouwde, is er nu niet. Zondag is het all in, all the way." “Natuurlijk. Hij is een Niet dé favoriet.”

Wie is dé favoriet?

favoriet.

Je bent ongelofeli­jk ontspannen.

“Ik ben nu veel meer relaxed dan weken geleden. Alle trainingen die ik moest doen, zijn gedaan. Ik ben heel blij dat ik zonder extra lijfelijke miserie Compiègne haal. Da’s lang geleden. Het ware beter geweest indien een sterk EtixxQuick Step al de Ronde op zak had. Maar bon, het zij zo. Ik heb zelfs graag dat er wat druk bijkomt.”

Op papier hebben jullie drie potentiële winnaars: Jij, Stybar, Terpstra. Alleen Vandenberg­h (zitvlakble­ssure) is eruit. Wie is de kopman?

“Soms hoeft een plan niet eens. Je hebt enkel big balls nodig.”

Geloof je in een vijfde zege in Roubaix? Je moet dan wel voorbij Sagan, Cancellara, Vanmarcke.

“Ja, ik maak kans. Na mijn slaapbeenb­reuk zou het ook een heel speciale zijn. Ik ben niet zo goed als in 2012, maar ik ben heel blij dat ik me nog eens kan meten. 2014 maakte ik nog mee, toen Terpstra won. De andere keren lag ik in de lappenmand. Mijn conditie is aan het klimmen. Zondag weten we of die voldoende is. Ja, ik denk dat ik Parijs-Roubaix kan winnen op dik negentig procent. Het is de wedstrijd die me het best ligt. Een vijfde kassei zou het helemáál afmaken.”

Stel dat je zondag effectief een nieuw record neerzet. Zeg je dan: salut en de kost?

“Ik heb daar al over nagedacht, maar alle grote beslissing­en in het leven worden volgens mij in een seconde genomen. Ineens is het moment daar en zeg je: boem, that's it! Maar dit is niet het moment om over stoppen te praten. Laat ons dat na de koers doen.” Tom Bonnen: “Ik denk dat ik Roubaix kan winnen op dik negentig procent.”

 ?? Foto PHOTO NEWS ??
Foto PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium