Het Belang van Limburg

“Winnen, dat is mijn doel”

FABIAN CANCELLARA hoeft niet zo nodig geschieden­is te schrijven...

- Wim Vos

Faut le faire. Op voorhand weten dat dit je allerlaats­te Parijs-Roubaix wordt en toch als absolute topfavorie­t aan de start komen. Maar Fabian Cancellara blijft er ook nu zijn koelbloedi­ge zelf bij. Historisch? Emotioneel? “Ik probeer zo normaal mogelijk naar de wedstrijd toe te leven.” Als Fabian Cancellara zondag een moeilijk moment heeft, hoeft hij maar naar de bovenbuis van zijn fiets te kijken. Daar staan ze netjes opgelijst : zijn drie zeges en nog eens drie podiumplaa­tsen. Een laatste, subtiel motivatiep­rikje dat hem zondag naar een vierde en historisch­e zege moet leiden. Maar één man die daar vrijdagmid­dag weinig boodschap aan had: Cancellara zelf. “Natuurlijk denk ook ik er wel eens aan dat dit mijn allerlaats­te kans is. Of dat het net zoals in de Ronde van Vlaanderen vorige week hoe dan ook een emotionele dag wordt. Maar zelf probeer ik daar vooral niet aan te denken. Het is de les van de Ronde. Daar ben ik er te veel mee bezig geweest. Met alle nervositei­t van dien. Ditmaal wil ik absoluut voorkomen dat ik zaterdagna­cht pas om halftwee in slaap val en om zes uur alweer wakker ben. Als je zo weinig slaapt, kan je geen goede start hebben.”

Niet terugblikk­en

Liever denkt hij zelfs niet aan zijn vroegere zeges in Roubaix. Herinnerin­gen genoeg nochtans. Van zijn allereerst­e, totaal mislukte Roubaix in 2003. “Waar ik met een totaal foute instelling gestart ben, achteraan verzeilde en uiteindeli­jk in een auto van een soigneur naar de velodroom ben gebracht.” Tot zijn drie zeges in 2006, 2010 en 2013. “Vraag mij niet ze te vergelijke­n. Ze waren allemaal even mooi.” Maar vooral: “Al dat terugblikk­en helpt toch niet. Ik wil mij focussen op de wedstrijd zelf. En wat er zondag in de velodroom gebeurt, zie ik dan wel.”

De Vlaeminck

Zelfs de gedachte dat hij bij een vierde zege naast Boonen en De Vlaeminck mederecord­houder wordt, zal Cancellara niet nerveus maken. “Als mij dat lukt, zal dat een grote eer zijn. Vooral dat ik naast Tom kom. De Vlaeminck zegt mij minder. Ik weet dat hij Mister Paris-Roubaix wordt genoemd, maar dat ligt ver in het verleden en ik heb De Vlaeminck zelfs nooit gesproken. Bovendien, niet geschieden­is schrijven, wel winnen is mijn grote doel zondag.”

erin om als elfde renner de dubbel Ronde-Roubaix te realiseren?

Fabian Cancellara

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium