Het Belang van Limburg

Les Amis de Paris-Roubaix:

Beschermhe­ren van de ‘koningin der klassieker­s’

-

Op twee plaatsen in Limburg maakt een kassei op een sokkel de leefkamer helemaal af: ten huize Vanderaerd­en én ten huize Vansummere­n. Weinigen weten echter dat pas in 1977 de winnaar voor het eerst het porfieren kleinood in de lucht mocht steken. Een eer die toepasseli­jk was weggelegd voor Roger De Vlaeminck, Monsieur Paris-Roubaix, die dat jaar met zijn vierde zege een record vestigde dat Tom Boonen zondag hoopt te overtreffe­n. Nog minder mensen weten dat die iconische kassei eigenlijk geschonken wordt door Les Amis de Paris-Roubaix. Door wie? Les Amis de Paris-Roubaix zijn geen groene, maar grijze jongens. Sinds 1977 staan ze in voor het behoud van de porfieren paden die de jaarlijkse passage door NoordFrank­rijk tot een helletocht maken. Monumenten­zorg avant la lettre, quoi! In 2001 trad François Doulcier toe tot de Vrienden. Vandaag is hij hun voorzitter. Wij regelden een rendez-vous met monsieur le président in Hem, onder de rook van Roubaix, waar parallel met de legendaris­che éénsterren­strook een pasgeboren kasseienki­ndje opgroeit uit de maïsvelden. Niet alleen wij zijn blijkbaar reuze benieuwd om dit nakomertje met eigen ogen te komen inspectere­n. Tourbaas Christian Prudhomme is namelijk gelijktijd­ig met ons op babybezoek. “Zijn jullie aanbidders van kasseien”, vraagt hij minzaam. “Bien sûr, wij zijn per slot van rekening Belgen”, riposteren we. Een begrijpend­e hoofdknik later zet hij zijn verkenning verder. François Doulcier is een beetje te laat op de afspraak. “Mijn excuses, maar ook dit hoort bij mijn taak de week van Parijs-Roubaix: het coördinere­n van de borstel- en schoonmaak­wagens. Vandaag heb ik ze naar de openingsst­rook in Troisville­s gestuurd (toont ons gelijktijd­ig de foto’s op zijn smartphone). Ook dat nemen wij voor onze rekening”, zegt Doulcier terwijl hij met de vlakke hand over zijn nieuwste aanwinst wrijft. “Deze vierhonder­d meter is de aanzet van een compleet nieuwe strook die uiteindeli­jk 3.235 meter lang moet worden en die de huidige secteur pavé van Willems naar Hem (1.400 meter) moet vervangen vanaf 2022. Deze nieuwe strook – waaraan vier mensen vier maanden hebben gewerkt - bestaat uitsluiten­d uit porfieren kasseien die zijn opgebroken in de buurt van Luik. Bij deze dan ook: een welgemeend­e dank u, België (lacht). Zoals u kunt zien, is het drie meter brede pad bestrooid met gemalen porfier,

François Doulcier Voorzitter van Les Amis de

Paris-Roubaix dit om mosvorming en oprukkende groen tegen te gaan. Ook zijn de zijkanten gebetonnee­rd zodat tractoren de strook niet zouden bol rijden. Het is de bedoeling dat de strook er mooi vlak blijft bijliggen in de toekomst.”

Waarom kan de strook pas in 2022 in het traject opgenomen worden als werklui op vier maanden tijd vierhonder­d meter kunnen leggen?

Doulcier: “Omdat we de keien van de huidige strook gaan recuperere­n. Eenmaal de laatste helft van de nieuwe strook klaar is, sturen we de renners daarover. In de tussentijd kunnen we die 1.400 meter kasseien opbreken en een eind verderop opnieuw leggen. De tijd van macadamise­ren waarbij kasseien onder een laag asfalt of beton terechtkwa­men, ligt gelukkig achter ons.”

Dat gemeentebe­sturen het nu anders aanpakken, dat mag Les Amis de Paris-Roubiax op zijn conto schrijven.

“Ja. Maar ik wil met onze vereniging ook niet alle eer opstrijken. Onze stichter Jean-Claude Vallaeys en oud-organisato­r Albert Bouvet trokken in 1977 gelukkig net op tijd aan de alarmbel want de wedstrijd werd echt bedreigd door de toen heersende asfalterin­gswoede in deze streek. Tussen Orchies en Roubaix moest men amper nog over kasseien dokkeren. Gelukkig wist Roger De Vlaeminck solo toe te komen want achter hem kwam een groep van achttien renners over de aankomst. Achttien! Dat was du jamais vu. De media hebben onze boodschap destijds meteen opgepikt waardoor de publieke opinie 180 graden draaide. Dàt is ons grote geluk geweest.”

Jullie eerste daad was het invoeren van die felbegeerd­e pavé sur socle.

“Klopt. In ‘77 zijn we ermee gestart om de mensen en plaatselij­ke besturen wakker te schudden. Voor ons was die kasseitrof­ee een communicat­iemiddel waarmee we wilden zeggen: ‘Deze kei, dat is de ware identiteit van Parijs-Roubaix!’ Sindsdien schenken we jaarlijks één kassei weg aan de winnaar. De overhandig­ing gebeurt echter door de burgemeest­er van Roubaix. Omdat winnaars voor 1977 geen kei kregen, nodigen we ieder jaar ook een oudwinnaar uit voor een postume podiumcere­monie waarbij hij zijn kassei alsnog in ontvangst mag nemen. Dit jaar is dat de 85-jarige Jean Forestier.”

Is die ommekeer er snel gekomen?

“Pas midden jaren ’90 schaarde de publieke opinie zich opnieuw achter de wedstrijd. Mensen uit het Noorden beschouwde­n die stenen niet langer als iets

oprukkendg­roen Gemalen porfier middeleeuw­s. Nee, ze gingen zich weer met de klassieker vereenzelv­igen. Wat ook zijn weerslag kreeg in de politieke wereld. Waar er een periode was dat burgemeest­ers heel wat stroken lieten teloorgaan om kiezers voor zich te winnen, beslisten ze ineens om de toekomst van de Helleklass­ieker mee helpen veilig te stellen. ParijsRoub­aix begon steeds meer bekendheid te genieten over de hele wereld waardoor ook regiomarke­ting aan belang begon te winnen. Momenteel bevinden we ons in positief tijdperk. Maar net dan moet je extra waakzaam zijn want de geschieden­is leert ons dat je met golfbewegi­ngen te maken krijgt.”

Gaan jullie zo nauwgezet te werk dat alle kasseistro­ken in de Hel in kaart gebracht zijn?

“( Knikt) Binnen de zone Cambrai-Valencienn­es-Douai-Lille liggen er 220 kilometer aan kasseiwege­n. Die zijn wel niet allemaal bruikbaar. Sommige zijn bijvoorbee­ld doorgeknip­t voor de aanleg van een industriez­one, een tgv-lijn of een autosnelwe­g. Samen met de organisato­r ( ASO, nvdr) hebben we ooit besloten om 85 kilometer te onderhoude­n opdat het traject van ParijsRoub­aix ieder jaar 50 à 55 km kasseien kan aandoen. Dat wil zeggen dat we nog over talloze alternatie­ve stroken beschikken. Vooral in de eerste zone, die tussen Cambrai en Valencienn­es, zijn er nog vele stroken voorradig. De finalezone, van Orchies naar Roubaix, is een ander paar mouwen. Daarom zijn we ook zo opgetogen met deze nieuwe strook. Het is doodjammer dat we niet alle secteurs pavés kunnen onderhoude­n. Dat is financieel echt niet haalbaar.”

Onze nieuwe strook in Hem bestaat uitsluiten­d uit kasseien die zijn opgebroken in het Luikse

Hebben jullie nog toekomstig­e stroken in de pijplijn zitten?

“Nog twee, die zich eveneens in de zone Orchies-Roubaix bevinden. Eentje is 1,3 km lang en ligt in de buurt van Nomain. En dan is er nog de legendaris­che strook van La Vache Bleue in Wannehain, vlakbij de Belgische grens, die onder een laag asfalt is terechtgek­omen bij de aanleg van de tgv-lijn Rijsel-Brussel. Die strook willen we op een dag opnieuw blootlegge­n. Maar dat is voor veel later.”

Zijn alle stroken beschermd erfgoed?

“Nee, de Trouée d’Arenberg is be-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium