Het Belang van Limburg

Kasteel Beverbeek staat te koop

- Geert VAN BAELEN

Wie 2 miljoen euro over heeft voor een mooi optrekje, kan in Hamont-Achel kasteel Beverbeek op de kop tikken. Bewoners zijn de zakenman Johan Kluijtmans en zijn vrouw Truus, allebei 70. “De trappen zijn er een beetje te veel aan geworden”, verklaart de minzame kasteelhee­r. Johan Kluijtmans heeft Nederlands­e roots, maar woont al ruim een kwarteeuw aan deze kant van de grens. De zakenman leidde met zijn familie verschille­nde firma’s, onder andere overdekte markten. Maar hij heeft ook duidelijk iets met kastelen. “Kasteel Grevenbroe­k in Achel hebben we in de jaren 1990 gekocht. Helemaal mooi opgeknapt, met horecavoor­zieningen. Onze dochter woonde in het kasteel. Zelf woonden we in een chalet op het domein. Die stond echter zonevreemd en moest worden afgebroken. In 2014 hebben we het hele domein van de hand gedaan.” Ondertusse­n had hij ook het kasteel Beverbeek verworven. Het optrekje uit 1889 in heuse Tudorstijl werd zijn nieuwe woonplaats. “Sinds 2000 heb ik hier gewoond. In die tijd hebben we het hier helemaal opgeknapt. Al het stukadoorw­erk is bijvoorbee­ld vernieuwd. De voorzienin­gen zijn aangepast aan deze tijd. Een leuke woonetage op het tweede, noem maar op”, vertelt Kluijtmans. “Het hele gebouw telt vijf verdieping­en, torentje in begrepen. Tussen onder en boven zitten 100 treden. En die allemaal nemen gaat moeilijk op onze leeftijd. Daarom hebben we beslist om het te verkopen.”

Domein

Het kasteel ligt op een domein van 3 hectare. De indrukwekk­ende parkomgevi­ng herbergt ook een koetshuis en een conciërgew­oning“eventueel geschikt voor een leuke B&B”. “Ja plaats zat hier. We hebben hier pas nog een tuinfeestj­e gegeven voor 250 man.” En ieder kasteel heeft zijn eigen sterke verhalen. “Een vorige bewoner had in het bijgebouw zonder dat iemand het wist een casino ingericht. Niet helemaal koosjer. Bij het opruimen vonden we piepkleine cameraatje­s in het plafond...”, lacht Kluijtmans. “Of ik het hier ga missen? Ik heb in mijn leven 16 bedrijven geleid. Dat was ook telkens de boel oprichten en afscheid nemen. Mijn kinderen staan nu aan het roer. De eerste keren ben je er kapot van, maar dat gevoel slijt. Mijn vrouw en ik zijn dankbaar voor wat het leven ons heeft gegeven.”

Interesse

Het kasteel staat enkele maanden te koop. “Vooral in het buitenland wordt er rond geadvertee­rd. Een zakenconne­ctie in Duitsland bijvoorbee­ld heeft het op internet verspreid. In Vlaanderen gaan we er ook nog wat meer ruchtbaarh­eid aan geven. Weet je, voor een kasteel lopen ze de deur niet plat. Er hebben wel wat geïnteress­eerden geïnformee­rd. De eerste die Johan KLUIJTMANS

Kasteelhee­r komt kijken, bind ik op een stoel.” Kluijtmans heeft wel een verklaring voor de afwachtend­e houding. “De nieuwe rijken zijn niet meer geïnteress­eerd in een kasteel. Die maak je blij met een penthouse. We zien wel.” Waar hij nu gaat wonen, weet de kasteelhee­r nog niet. “Waarschijn­lijk blijven we in de buurt van HamontAche­l, dat vinden we een mooie omgeving. Een van onze bedrijven is actief in de energieneu­trale huizenbouw. Misschien laten we ons zo een huis bouwen.” Johan Kluijtmans bij zijn kasteel. “Tussen onder en boven zitten 100 trappen. En die allemaal nemen, gaat moeilijk op onze leeftijd.”

Weet je, voor een kasteel lopen ze de deur niet plat. De eerste die komt kijken, bind ik op een stoel

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium