Het Belang van Limburg

“Limburgers maken kans op winst”

Nieuwe en oude Limburgse bands op weekendje Rock Rally

- Christof RUTTEN

Het is dit weekend dubbel feest: op zaterdag 9 april wordt de 20ste editie – oftewel 40 jaar – Rock Rally gevierd in de AB met optredens van De Brassers, Meuris, Compact Disc Dummies en The Van Jets. En een dag later dient de nieuwe garde zich aan in de vorm van tien finalisten. Zowel in de terugblik als in de vooruitbli­k duiken Limburgse bands op: ex-winnaars en potentiële toekomstig­e prijsbeest­en.

BRUSSEL -

Vanavond speelt Stijn Meuris nummers van Noordkaap dat in 1990 de finale van Humo’s Rock Rally won. Dezelfde bezetting als toen staat niet op het podium. “Het is Meuris plays Noordkaap,“zegt Stijn Meuris. “Er komen geen gasten meedoen, maar we gaan zo goed mogelijk al die oudere songs brengen. Dat doen we sowieso al met Meuris, maar nu komen er wellicht nog een aantal songs bij. ‘Als ik ‘s nachts door Veerle rijd’ misschien, en ook ‘Vlaamse Zanger’. Vroeger ging dat nummer live moeizaam en daarom speelden we het haast nooit, nu klonk het op de repetitie echt goed.”

Brassers

Een andere Limburgse band op de affiche is De Brassers, finalist in 1980 en winnaar van de publiekspr­ijs. Maar ook: dé reden waarom Meuris de volgende editie meedeed. “Want De Brassers waren van het noorden van Limburg en mijn leraar geschieden­is Marc Haesendonc­k speelde er bas in. Nu nog trouwens. We gingen toen met de hele klas kijken in de AB. Voor mij was het de eerste keer dat ik een live optreden zag. Het deed me besluiten: dit wil ik ook doen. Twee jaar later speelden we met Gruppenbil­d op de Rock Rally.” “Zaterdag bestrijken vier bands een breed spectrum van de Rock Rally-geschieden­is: De Brassers met de jaren 80, Noordkaap met de jaren 90 en goud voor The Van Jets in 2004 en Compact Disc Dummies in 2012. Met De Brassers

Vanavond staat Meuris nog eens als Noordkaap op het podium. herinneren we wat de Rock Rally ook ooit was: new wave, punk, nog niet het grote profession­alisme maar een charmant amateurism­e gecombinee­rd met een do it yourself- attitude.”

Limburgse kanshebber­s

Er is ook een link tussen toen en nu. In de nieuwe lichting op zondag spelen twee Limburgse bands die niet vies zijn van een jaren 80sound. Dat geldt zeker voor de Houthalens­e postpunkgr­oep Whispering Sons. “Ik voelde echt iets toen ik die band zag spelen”, zegt Meuris. “Sterker nog: heel de zaal voelde dat tijdens de preselecti­e en de halve finale. Een hele straffe band met een hele straffe frontmadam Fenne Kuppens.” De andere Limburgse afgevaardi­gde is Kasablanka, het alter ego voor de 23-jarige Lesley Troquet (ook actief in Polaroid Fiction). “Ook eighties eigenlijk, maar dan met kleur. Ik moest af en toe aan Duran Duran denken. Hoe dan ook: hij durft voor pure pop te gaan, ook heel sterk. Het niveau van deze Rock Rally ligt erg hoog, maar het zou me niet verbazen als de Limburgse deelnemers dit jaar hoog eindigen en zelfs zouden winnen.” The Sore Losers haalden een zilveren plak in 2010, maar de laatste keer dat goud naar Limburg ging dateert al van Novastar in 1996, exact 20 jaar geleden. Een mooi rond getal.

 ?? FOTO KOEN BAUTERS ??
FOTO KOEN BAUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium