Het Belang van Limburg

Manu Riche presenteer­t docu over Doel

-

Zondag zendt Canvas de uitgebreid­e documentai­re ‘Oratorium zonder Doel’ van Manu Riche uit, waarin alle partijen die betrokken zijn bij de nu al een halve eeuw durende soap rond de havenuitbr­eiding op de Linkeroeve­r aan het woord komen: van polderboer Guido Van Mieghem, wiens familie na honderd jaar uit Doel moet verdwijnen, tot Maurizio Aponte, CEO van de grootste containerr­ederij van de Anwerpse haven.

ANTWERPEN -

“Ik heb het ‘Oratorium zonder Doel’ genoemd omdat Walter Hus muziek heeft gemaakt die mee evolueert met de verschille­nde stemmen die aan bod komen”, legt Manu Riche uit. Doel had in de jaren zestig 1300 inwoners, een unieke leefgemeen­schap van boeren, vissers en handelaars. Nu is het een spookdorp met nog zo’n dertig bewoners. De anderen zijn gevlucht of verjaagd. Met de verwachte toename van de containert­rafiek zit het Deurganckd­ok vol tegen einde 2021. De werken voor het Saeftinghe­dok beginnen best in 2017, rekent het Antwerps havenbedri­jf voor. Maar de Raad van State keurde het plan van aanleg af. Doel is de facto weer woongebied. Niemand weet hoe het verder moet.

zaterdag presentere­n Canvas en Toneelhuis om 15 uur in de Bourla in Antwerpen de publiekspr­emière van de documentai­re en na de film volgt een debat met Eddy Bruyninckx (Gemeenteli­jk Havenbedri­jf Antwerpen), Manu Claeys (stRatengen­eraal), Jan Creve (Doel 2020) en Stephan Van Fraechem (Alfaport). Moderator is VRT-journalist Marc Van de Looverbosc­h Oratorium zonder Doel’, Canvas, zondag, 22.35 uur en canvas.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium