Het Belang van Limburg

Expo in Modemuseum Hasselt oogst internatio­nale lof

- Silvy VAN SON

De nieuwe expo ‘Haute-à-Porter’ levert het Modemuseum Hasselt (MMH) veel internatio­nale lof op. Samen met de exposities in Metropolit­an Museum of Art in New York en Musée des Arts Décoratifs in Parijs wordt ‘Haute-à-Porter’ door het vooraansta­and modeblad Vogue France getipt als een van dé drie blikvanger­s van dit jaar. “Eén van de grootste compliment­en die we kunnen krijgen”, zegt een fiere Kenneth Ramaekers, directeur van MMH.

HASSELT -

Nog voor de expo zijn deuren openden, werd er over de landsgrenz­en heen al duchtig aandacht besteed aan de nieuwe tentoonste­lling, een initiatief van modeontwer­per, journalist en fotograaf Filep Motwary. “Onder andere Vogue Rusland en Italië, Marie Claire, Harper’s Bazaar en Madame Figaro schreven al een aankondige­nd stuk over ‘Haute-àPorter’, maar nu springt ook Vogue France op de kar en worden we in één adem genoemd met wereldtopp­ers als Metropolit­an Museum of Art en Musée des Arts Decoratifs als een van de tentoonste­llingen die je dit jaar gezien moet hebben. Dat is ongezien”, zegt Ramaekers.

Uniek

Vanaf het prille begin wist de directeur van MMH wel al dat hij met deze expo iets uniek in handen had. “We hebben heel wat topstukken kunnen strikken van verschille­nde gerenommee­rde modehuizen. Het vergt dan wel nog overtuigin­gskracht om vanuit Hasselt opgemerkt te worden door de internatio­nale modewereld. Maar als je dan ziet dat zelfs ontwerpers als Olivier Theyskens, Christian Lacroix of Riccardo Tisci zich heel positief uitlaten over de expo, dan bereik je sneller de juiste mensen.” Van Dior, Chanel en Prada tot Vivienne Westwood, Christian Louboutin en Viktor & Rolf: aan de hand van de belangrijk­ste modesilhou­etten van de afgelopen dertig jaar laat de tentoonste­lling de bezoekers de invloed van de haute

Filep Motwary, curator van ‘Haute-à-Porter’ voor de blikvanger van de expo. couture op prêt-à-porter (merkkledin­g klaar om te dragen, red.) zelf ontdekken. “Niet enkel de silhouette­n tillen de expo tot een topniveau, ook de scenografi­e draagt bij tot het volledige plaatje. Er hangen foto’s van beroemde modefotogr­afen, kunstwerke­n en er staan grote opgezette dieren. Voor iedereen die nog maar een beetje geïnteress­eerd is in mode, kunst of fotografie is de expo dus

Kenneth Ramaekers Directeur Modemuseum

Hasselt zeker de moeite waard om te bezoeken.”

Wereldnive­au

De verschille­nde lofzangen uit internatio­nale hoek legt het MMH volgens Ramaekers alvast geen windeieren. “In de toekomst kunnen we zo makkelijke­r topstukken verkrijgen bij de modehuizen of grotere tentoonste­llingen naar Hasselt lokken. Deze commentare­n bewijzen nog maar eens dat onze expo’s geen toevalstre­ffers zijn en dat we ons ondertusse­n wel echt op de kaart hebben gezet. Wij, Limburgers, zijn altijd heel bescheiden maar op deze tentoonste­lling mogen we met reden héél trots zijn. Dit is er eentje van wereldnive­au.”

Deze commentare­n bewijzen nog maar eens dat onze expo’s geen toevalstre­ffers zijn

à-Porter, nog tot 11 september, Modemuseum Hasselt (www.modemuseum­hasselt.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN
 ?? FOTO ANJA BLEVI ??
FOTO ANJA BLEVI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium