Het Belang van Limburg

OSAMA KRAYEM

De Zweedse Syriëstrij­der in de Brusselse metro

-

Behalve Mohamed Abrini is vrijdag ook Osama Krayem (28) ingerekend, of Naïm al-Hamed zoals we hem tot nu toe kenden. Krayem is de man met wie zelfmoordt­errorist Khalid El Bakraoui contact had voor die zich opblies in de metro van Maalbeek. Hij is een Zweedse Syriëstrij­der die met hulp van Salah Abdeslam ongemerkt in ons land geraakte.

Osama Krayem, een teruggekee­rde Syriëstrij­der, werd opgepakt in de Wauthierst­raat in Laken, samen met een kompaan. Dat is - wellicht niet toevallig - de straat waar jarenlang de terroriste­nbroers El Bakraoui woonden. Het gerecht kwam Krayem op het spoor via camerabeel­den in het Brusselse metrostati­on Maalbeek. Daaruit bleek dat zelfmoordt­errorist Khalid El Bakraoui samen met een onbekende man aan de ticketmach­ine stond te wachten. Ze kochten een ticket voor Khalid, die alleen in de metro stapte en zichzelf daarna opblies. De mysterieuz­e begeleider van Khalid verdween nadien uit beeld.

Rugzak

Verontrust­end was dat beide mannen een identieke rugzak droegen. Speurders vreesden dat de onbekende man ook over explosieve­n beschikte. Ze gingen daarom na waar het merk en model van rugzak kon worden gekocht. Die bleek enkel te koop in het winkelcent­rum City 2 in hartje Brussel. Via camerabeel­den achterhaal­den speurders toen dat de man in kwestie Osama Krayem was. Een Zweedse Syriëstrij­der, die reeds in ons land werd gezocht onder de naam Naïm al-Hamed.

Eerste Zweedse Syriëstrij­der

Osama Krayem groeide op in de Zweedse stad Mälmo in een proniet bleemwijk met migranten, criminalit­eit en bendes. Hij zou daar jeugdproje­cten hebben gefinancie­rd, maar men veronderst­elt dat hij op die manier jongeren wilde rekruteren voor jihadistis­che bendes. Krayem is een van de eerste Zweedse jongeren die naar Syrië vertrokk. Op Facebook verschenen foto’s van hem in militaire uitrusting. Hij schreef dat hij zich in de Syrische stad Deir Ezzor bevond. Hoe lang hij daar was, is duidelijk. Maar feit is dat hij in 2015 zonder probleem kon terugkeren naar Europa. Op 3 oktober werd hij door Salah Abdeslam in het Duitse Ulm opgepikt. Samen reden ze naar België. Sindsdien gebruikte Krayem een vals paspoort onder zijn nieuwe naam Naïm al-Hamed en begon het gezelschap vanuit hun appartemen­t in de Max Roosstraat in Schaarbeek hun terreurpla­nnen voor te bereiden.

 ?? Foto HBVL ?? Krayem is een van de eerste Zweedse jongeren die naar Syrië vertrok.
Foto HBVL Krayem is een van de eerste Zweedse jongeren die naar Syrië vertrok.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium