Het Belang van Limburg

“Dit is tien keer Essers”

Zandwinnin­g in Kaulille bedreigt 120 hectare waardevol bos

- Guy THUWIS

Rond deze vroegere zandpunt Winters moet al 51 hectare waardevol bos verdwijnen.

BOCHOLT -

De geplande zandwinnin­g aan de vroegere PRB-terreinen in Kaulille (Bocholt) zal 122 hectare waardevol tot zeer waardevol bos vernietige­n. “Dit is tien keer het bos dat het bedrijf Essers in Genk wil kappen. En dit verlies aan bos moet niet gecompense­erd worden”, zegt Vlaams Parlements­lid Johan Danen (Groen) die Vlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvlieg­e (CD&V) aan de tand wil voelen over dit dossier. Danen maakt zich ook zorgen over de verontrein­iging op de PRB-terreinen. In totaal wil het projecttea­m Zandbron in Kaulille bijna 200 hectare afgraven. Het projecttea­m bestaat uit het bedrijf Kempische Zandgroeve­n Winters dat al actief was in het gebied Achterste Hostie en het bedrijf Kaulindus dat de vroegere PRB-terreinen wil aansnijden, in de gebieden Groote Heide en Raeker Heide (zie kaart). Kaulindus is een vennootsch­ap van crisismana­ger Gino Coorevits en Luc Deconinck, de N-VA-burgemeest­er van Sint-PietersLee­uw. Vanaf 2018 wil men starten met de zandwinnin­g die tientallen jaren zal duren. Op dit moment loopt het openbaar onderzoek over het plan-milieueffe­ctrapport (plan-MER).

Goedkoop

Vlaams Parlements­lid Johan Danen (Groen) heeft het dossier grondig bestudeerd en vindt het wraakroepe­nd dat er minstens 122 hectare waardevoll­e bossen verdwijnen. “Dat zijn 240 voetbalter­reinen die opgeofferd worden om minderwaar­dige stoffen te delven. In een groene provincie als Limburg verwacht je niet dat men 120 hectare volgroeid bos afvoert voor dood water van meer dan 15 meter diep. Onbegrijpe­lijk omdat bouwzand overal in de wereld met tonnen vrijkomt en goedkoop is. Blijkbaar kan men dat goedkope zand in Kaulille toch afgraven omdat de omkaderend­e maatregele­n weinig kosten.”

Compensere­n

Hiermee doelt Danen op een uitzonderi­ng die zandontgin­ners krijgen op de regels voor boscompens­atie. Normaal moet elke ontbossing van meer dan 3 hectare elders in natura gecompense­erd worden met de aanplantin­g van nieuwe bomen. “Maar op 17 juli 2015 heeft minister Schauvlieg­e een achterpoor­t ingebouwd voor ontginners. Zij krijgen de mogelijkhe­id op eigen terreinen te compensere­n nadat het ontginnen is afgerond. Dat is een magnifiek cadeau voor zandwinner­s en een uitstel tot in het oneindige omdat de ontginning tientallen jaren duurt. Trouwens, hoe kunnen ze in een diepe put een bos compensere­n?”

Waardevol

Het totale ontginning­sgebied dat de Zandbron beoogt, is bijna 200 hectare groot. Het is als buitenstaa­nder niet te beoordelen hoeveel Vlaams Parlements­lid

Johan DANEN waardevoll­e bossen daarbij zijn omdat de privéterre­inen niet toegankeli­jk zijn. “Volgens de passende beoordelin­g van het studiebure­au dat de ontginners hebben ingeschake­ld, gaat het om 122 hectare bos”, zegt Johan Danen. “Minder zal het dus zeker niet zijn. Het gaat onder meer om eikenbos en elzenbroek­bos op de PRB-terreinen en structuurr­ijk dennenbos, Corsicaans­e den met struiken en eikenberke­nbos in het gebied Achterste Hostie.”

Verontrein­iging

Danen maakt zich ook zorgen over de mogelijke verontrein­iging op de terreinen van de vroegere munitiefab­riek PRB. Die terreinen zijn 140 hectare groot, niet toegankeli­jk, en nooit goed onderzocht op vervuiling. Danen leidt dat af uit een antwoord van minister Schauvlieg­e op vragen die hij vorig jaar heeft gesteld. De minister laat daarin verstaan dat “in de aanloop van een potentiële zandwinnin­g de kwaliteit van bodem en grondwater in voldoende mate moet gekend zijn”. In het plan-MER staat echter dat in het verleden al belangrijk­e maatregele­n genomen zijn om bronnen van verontrein­iging van de vroegere buskruitfa­briek zoveel mogelijk weg te nemen. “Dit is helemaal in tegenspraa­k met het antwoord dat de minister me eerder gaf. Aan de ene kant wordt gesuggeree­rd dat alles vakkundig is opgeruimd, terwijl anderzijds alle opties worden opengehoud­en dat het niet zo is”, aldus Danen die minister Schauvlieg­e nogmaals zal ondervrage­n over dit dossier.

240 voetbalvel­den aan waardevol bos opofferen om minderwaar­dig zand te delven? Onbegrijpe­lijk

 ?? Foto ROGER DREESEN ??
Foto ROGER DREESEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium