Het Belang van Limburg

“Spijt toon je als je onmiddelli­jk stopt”

Vrouw van zwaargewon­de fietser in Lommel niet overtuigd van berouw van dader

-

“Die aanrijder heeft een kans te veel gehad. Terwijl de slachtoffe­rs geen tweede kans krijgen”, zegt de vrouw van een van de gewonde fietsers.

“Toen ik in de krant las dat die man via zijn advocaat verklaarde dat hij spijt heeft, werd ik boos. Ik zou hem geloven mocht hij honderd meter verder gestopt en teruggered­en zijn. Of spontaan naar de politie was gestapt. Maar ze hebben hem eerst moeten zoeken.” Dat zegt Jeanne Hoeben (68), de echtgenote van een van de zwaargewon­de fietsers die in Lommel door Genkenaar Jan F. (30) van de weg werden gemaaid. De man pleegde vluchtmisd­rijf.

NEERPELT/LOMMEL -

Jeannes man Fons Vander Sanden (70) uit Neerpelt lag tot zaterdagav­ond nog op de afdeling intensieve zorgen van het ziekenhuis van Mol. “Het goede nieuws is dat hij nu niet meer op intensieve hoeft te liggen. Twee van zijn fietsvrien­den helaas nog wel. Fons ligt nu in een kamer apart, zij het met constante camerabewa­king. Hij heeft volledige rust nodig. Door een schedelbre­uk heeft hij ook een hersenbloe­ding gekregen. Daarover maken we ons het meeste zorgen. Krijg ik mijn man terug zoals hij was? Van het ongeval herinnert hij zich niets meer. Maar zijn geheugen lijkt gelukkig stilaan terug te komen.”

Onder invloed

Genkenaar Jan F. (30) zit nog in voorhechte­nis voor het zware ongeval met vluchtmisd­rijf vorige dinsdag in Lommel, toen hij negen fietsers van de weg maaide. Uit onderzoek blijkt dat hij onder invloed was van alcohol en drugs. Hij reed ook zonder rijbewijs. “Natuurlijk verdient iedereen een tweede kans”, zegt Jeanne Hoeben. “Maar in hoeverre heb je daar nog recht op als je je rijbewijs bent kwijtgespe­eld en toch rondrijdt? Dan ontloop je je straf, en dat wijst niet op spijt over je eerdere fouten. Als je dan nog eens onder invloed achter het stuur kruipt, kan je volgens mij niet meer spreken van onopzettel­ijke slagen en verwonding­en. Dan wordt een wagen een moordwapen. Die man heeft een kans te veel gehad. Terwijl de slachtoffe­rs geen tweede kans krijgen.” “Sommigen zeggen dat we al bij al nog geluk hebben gehad. Geluk? Voor negen families zal het leven niet meer zijn zoals voorheen. Wie zegt dat onze kinderen nog de vader terugkrijg­en die ze hadden? Nee, we zouden geluk gehad hebben als die man effectief niet meer achter het stuur was gekropen.”

 ?? Foto DICK DEMEY ??
Foto DICK DEMEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium