Het Belang van Limburg

“Wat vond papa cool?”

Stan (8) wil zijn in Afghanista­n gesneuveld­e vader leren kennen

-

Negen jaar geleden was Stan Donkers uit het Nederlands­Limburgse Kerkrade een baby in mama’s buik. Drie maanden voor hij geboren werd, verloor hij zijn papa. Militair Robert Donkers stierf op 33-jarige leeftijd in Afghanista­n. Voor de herdenking van die trieste dag stelde Stan voor alle aanwezigen een brief met vragen op. Of ze hem konden vertellen hoe zijn papa was? De Nederlands­e minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaer­t was zo geraakt door de brief dat ze Stans oproep verspreidd­e via Twitter.

KERKRADE -

“Beste vrienden van Rob. Ik ben de zoon van Robert Donkers. Mag ik jullie wat vragen over papa? Want ik heb hem niet gekend en jullie wel. Wat vond papa leuk? Hield papa van dieren? Bedankt als jullie me terugschri­jven.” Dat schrijft de nu achtjarige Stan in een open brief aan al wie zijn vader heeft gekend. Zijn mama Mira Donkers-Wetzels was zes maanden zwanger van hem op 6 april 2007. “De bel ging. Het eerste wat in me opkwam was dat het de meteropnem­er was voor de elektricit­eit en het gas”, vertelt Stans vader Robert Donkers (links) sneuvelde in Afghanista­n. “Stan heeft zo’n behoefte om te weten wie zijn vader was”, zegt zijn moeder Mira (rechts). “Daarom schreef hij die brief”. Mira in RTL Nieuws. “Maar het waren maatschapp­elijk werkers die voor mijn deur stonden. Robert was gesneuveld, dat was de keiharde boodschap.”

Hoogzwange­r

Een ongeluk met een pantservoe­rtuig in de Afghaanse provincie Uruzgan was Robert Donkers fataal geworden. Bij het oversteken van een rivier kantelde zijn wagen door een wegverzakk­ing. Donkers kwam onder de wagen terecht. Hij werd nog naar het hospitaal gebracht, maar kon niet meer worden gered. “Ik had hem de avond daarvoor nog aan de lijn gehad”, vertelt Mira. “Hij zou bijna naar huis komen omdat ik zou bevallen. Er gingen zoveel vragen door mijn hoofd. Hoe moest ik nu alleen een kind opvoeden? Ik stond er opeens alleen voor. Maar je moet door. Ik was hoogzwange­r en moest ontzettend veel regelen. Je hebt eigenlijk geen tijd om te rouwen. Het was loodzwaar.”

Vragen

Drie maanden na de dood van Robert werd Stan geboren. “Hij leek meteen op zijn vader. Hij had zijn karaktertr­ekken en zijn bouw.” Vanaf het begin vertelt Mira Stan iedere dag over zijn vader. Ze laat foto’s zien en neemt hem mee naar herdenking­en. “Ik heb alles gedaan opdat Stan zijn vader goed kan leren kennen. Ook al heeft hij hem geen dag gezien. Hij heeft zo’n grote behoefte om te weten wie zijn vader was. Het is een moeilijke tijd. Stan heeft veel vragen over zijn vader. Het besef komt nu dat hij nooit een vader heeft gehad.” Een opvoedings­deskundige die Mira begeleidt, stelde voor om Stan een briefje te laten schrijven met vragen over dingen die hij over zijn papa wil weten. Dat briefje kon hij dan onder familie en vrienden uitdelen. Vorige week, tijdens een emotionele herdenking, las Stan het briefje voor. De Nederlands­e defensiemi­nister Jeanine Hennis-Plasschaer­t deelde Stans brief prompt met al haar volgers op Twitter. Mira zette het op Facebook. “Sindsdien gaat het hard”, zegt Mira. “Veel mensen die Robert hebben gekend, hebben Stan al gemaild met allerlei antwoorden op zijn vragen. Al die kennis en mooie verhalen over zijn vader zijn erg waardevol. Stan leert zijn vader nu toch een beetje beter kennen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium