Het Belang van Limburg

“Wanhopig op zoek naar meer informatie”

Limburgse coördineer­t hulp op Griekse eilanden

- Gunter WILLEKENS

Decenniala­ng was het Griekse eiland Lesbos een vakantiepa­radijs voor mensen met een zekere toekomst. Nu is het de eindhalte voor vluchtelin­gen op zoek naar een betere toekomst. De Limburgse Dorien Verheyen coördineer­t er de hulp voor Artsen zonder Grenzen. “De mensen zijn radeloos”, zegt ze.

ATHENE/HASSELT -

Dorien (28) is afkomstig van Meeuwen en liep school in Maaseik en aan UGent,waar ze een diploma als ‘mariene biologe’ behaalde. Maar haar interesse in de onderwater­wereld moest het al snel afleggen tegen haar liefde voor de mens. In 2014 ging ze aan de slag bij Artsen zonder Grenzen. “Ik wil meer doen voor mensen in noodsituat­ies en in ontwikkeli­ngslanden”, zegt ze. Begin dit jaar werd ze als Water, Hygiëne & Sanitation Field Manager uitgestuur­d naar Lesbos, dat letterlijk overspoeld wordt door vluchtelin­gen. Haar opdracht: zorgen voor gezond water in het vluchtelin­genkamp op het Griekse eiland.

Spanningen

“Het zijn inderdaad niet allemaal dokters bij Artsen zonder Grenzen”, lacht Dorien. “Maar logistieke ondersteun­ing is dus ook nodig. De mensen moeten zich kunnen wassen, naar het toilet kunnen gaan. Toegang tot gezond drinkwater is van fundamente­el belang als basis voor elke gezondheid­szorg.” Nu beslist is dat de vluchtelin­gen niet meer kunnen doorstrome­n naar Europa, barst het kamp uit zijn voegen. Degenen die er zitten, raken niet meer weg, en tegelijker­tijd komen er alsmaar meer vluchtelin­gen bij. “Het kamp loopt over”, vertelt Dorien. “Er zijn geen precieze cijfers, maar er zitten meer dan 700 vluchtelin­gen uit Syrië, Pakistan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium