Het Belang van Limburg

X260 gewonden bij stormloop op grens

-

Minstens 260 vluchtelin­gen zijn zondag gewond geraakt bij de bestorming van de grensoverg­ang in het Griekse Idomeni. De

Dorien Verheyen Artsen zonder Grenzen Macedonisc­he politie had traangas en stungranat­en ingezet om te voorkomen dat de vluchtelin­gen de Grieks-Macedonisc­he grens zouden oversteken. Door de veranderen­de wind werden ook kinderen die in het kamp verbleven door het gas getroffen.(b) en Afghanista­n. Voorlopig zijn er geen openlijke conflicten, maar het spreekt voor zich dat er spanningen zijn. Dat kan ook niet anders. De mensen slapen met z’n twintigen in huisjes die bedoeld zijn voor niet meer dan zes personen. Zij zijn dan nog de gelukkigen. Er zijn er ook die buiten, op de grond, moeten slapen. Er is ook vaak onvoldoend­e eten voor iedereen. En als er al eten is, dan is dat veelal rijst, al dan niet met kip. Groenten, laat staan verse groenten, zijn er meer niet dan wel bij.” Maar erger nog dan de afwezighei­d van ook maar enig comfort en het tekort aan eten, vinden de vluchtelin­gen het gebrek aan informatie. “Sinds vorige week worden vluchtelin­gen die geen asielaanvr­aag indienen, teruggestu­urd naar Turkije. Maar de overgrote meerderhei­d van de vluchtelin­gen wéét daar helemaal niets van”, zegt Dorien. “Niemand zegt hen hoe ze toch naar Europa kunnen geraken. Wij werden voortduren­d aangesprok­en door mensen, die op zoek waren naar informatie.” “Zo sprak ik met een Syrische man die vijf jaar in Luik had gewoond, was teruggekee­rd naar Syrië, maar daar uiteindeli­jk ook opnieuw was moeten vluchten. Hij was het kamp binnen gekomen, net voor de poort naar Europa werd gesloten. Die kan dus niet weg. Zijn dochter is in Duitsland.”

Als het echt te veel wordt, dan bel ik even naar huis. De meeste vluchtelin­gen kunnen zelfs dat niet.

Emotioneel zwaar

Dorien werkte vijf weken op Lesbos om de drinkwater­voorzienin­g op punt te stellen. Vanaf vorige week blaast ze uit in Athene. Hoewel, uitblazen. Vanuit de Griekse hoofdstad werkt ze mee aan de coordinati­e van de hulp op de Griekse eilanden. “Het is emotioneel best wel zwaar. Als het te lastig wordt, dan kan ik nog naar mijn familie thuis bellen. Ik mag niet klagen. Vluchtelin­gen kunnen zelfs dat meestal niet.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium