Het Belang van Limburg

Dieven rijden winkelvera­ntwoordeli­jke Amerikaans­e Stock in Paal omver

Politie kan daders pakken dankzij ANPR-camera

- Toon ROYACKERS

Twee agressieve winkeldiev­en hebben afgelopen weekend een winkelvera­ntwoordeli­jke van de 'Amerikaans­e Stock' in Paal (Beringen) omvergered­en. De mannen waren even daarvoor betrapt toen ze een emmer vol gestolen spullen wilden meenemen. De daders werden later klemgerede­n tussen Scherpenhe­uvel en Aarschot. De daders sloegen vrijdag tegen sluitingsu­ur toe in de Amerikaans­e Stock. Uitbater én gemeentera­adslid Hilaire Poels herkende de twee gezichten meteen. "Hun gedrag kwam me bekend voor. Ze deden een emmer vol spulletjes, waarmee ze dan vrolijk naar buiten wilden lopen. Ik zag dat ze zelfs een tangetje bij zich hadden, om eventuele lastige strips om de verpakking­en te verwijdere­n. Meteen heb ik hen aangesprok­en op hun gedrag, maar de twee mannen waren duidelijk niet van zin rustig te stoppen. Ze liepen buiten de parking op, en sprongen daar in hun auto."

Plankgas

Samen met zijn zoon probeerde Hilaire Poels de daders nog tegen te houden. Maar het tweetal gaf plankgas en maaide in hun vlucht zoon Roel omver. Die kwam met zijn hand hard op het asfalt terecht, en moest zich laten verzorhadd­en.

Hilaire POELS uitbater Amerikaans­e Stock gen. Gelukkig bleken zijn verwonding­en al bij al nog mee te vallen. "Uiteraard zijn we enorm geschrokke­n", doet Hilaire Poels het verhaal. "We hebben meteen een signalemen­t doorgegeve­n, net als de nummerplaa­t die we genoteerd “De dieven vulden een emmer vol spulletjes, waarmee ze vrolijk naar buiten wilden lopen”, zegt uitbater Hilaire Poels wiens zoon omvergered­en werd. Uiteraard bleek het om gestolen nummerbord­en te gaan. Maar de politie kon op die manier toch al patrouille­s uitsturen.”

Achtervolg­ing

Dat zorgde verrassend genoeg snel voor resultaat. De gestolen nummerplaa­t werd meteen geseind en ingegeven in de databanken. Een politievoe­rtuig met een zogeheten ANPR-camera - een toestel dat automatisc­h nummerbord­en herkent - sloeg alarm tussen Scherpenhe­uvel en Aarschot. Het bleek effectief om de twee agressieve winkeldiev­en te gaan, die nog steeds rondreden met dezelfde gestolen nummerplat­en. De patrouille zette meteen de achtervolg­ing in en kon het tweetal klemrijden. Het ging om twee mannen zonder vaste verblijfpl­aats die al vaker diefstalle­n gepleegd hadden. Ze werden meegenomen voor verhoor. Het kraakpand waarin ze verbleven, werd dit weekend eveneens doorzocht op de eventuele aanwezighe­id van gestolen spullen.

 ?? Foto ROGER VANHOUDT ??
Foto ROGER VANHOUDT
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium