Het Belang van Limburg

AA Gent zoekt naar eigen

Redenen waarom het niet draait bij de Buffalo’s

- Michaël Van Damme en Jochen Coorevits

De code is gekraakt. Die groteske boutade weerklonk nadat Club Brugge en Oostende de landskampi­oen op vergelijkb­are wijze in de problemen brachten. Een minder groteske boutade: AA Gent is zelf op zoek naar de code waarmee het landskampi­oen werd en tot eind januari niet te stoppen leek. “Iedereen moet zich in vraag stellen: ikzelf, de spelers... Je kunt het niet afschuiven op de vorm van de dag. Het is de vorm van vele dagen”, erkent coach Hein Vanhaezebr­ouck dat zijn ploeg een probleem heeft. Vijf redenen waarom het momenteel niet draait bij de Buffalo’s.

VOETBAL NIET OPGEWASSEN TEGEN PRESSING EN DUELKRACHT

Club Brugge zette opnieuw hoog druk, zowel op de verdediger­s van AA Gent als op de middenveld­ers die vervolgens werden gezocht. AA Gent slaagde er weer niet in om daartegen zijn voetbal te ontwikkele­n of op een andere manier - met lange ballen - aan kansen te komen. De Buffalo’s kunnen met zoveel hoge druk van de tegenstand­er niet in hun spel komen en hebben geen plan B. “We hebben geprobeerd om van achteruit uit te voetballen, maar we konden de bal heel moeilijk bijhouden”, aldus aanvoerder Sven Kums. “Dan kan je als ploeg niet opschuiven en aansluiten.” “Iedereen kent het spel van Gent: we proberen het voetballen­d op te lossen, maar Club heeft vanaf mi-

De Buffalo’s druipen af na de 2-0-nederlaag op Jan Breydel. nuut één op de limiet gespeeld en hoog druk gezet”, aldus Mbark Boussoufa. “Het lukte ons niet om in ons spel te komen.” “We speelden volledig in de kaart van Club”, aldus Hein Vanhaezebr­ouck. “In plaats van de ruimtes te zoeken, gingen we de duels opzoeken.”

BUFFALO’S DWINGEN MINDER KANSEN AF

AA Gent creëert minder kansen dan voorheen, dat is een objectief gegeven. Sinds februari laten de Buffalo’s per match gemiddeld 11 schoten optekenen (90 schoten in 8 matchen). Daarvoor waren dat er 14 per match (335 in 24 matchen). Voor schoten op doel is het gemiddelde gedaald van 6 per match naar 4 per match. Ook in de eerste helft tegen Zulte Waregem, waarin de Buffalo’s wél dominant voetbalden, kwamen geen kansen uit voort, terwijl Essevee wel twee grote kansen had. Tegen Club Brugge trapte AA Gent één keer tussen de palen: met de strafschop van Kums. In de eerste helft probeerde Simon het eens te optimistis­ch van een grote afstand, maar dat was het dan. “Ik stel vast dat we offensief opnieuw werden overpowere­d”, aldus Vanhaezebr­ouck.

DEFENSIE BLIJFT PIJNPUNT

AA Gent blijft dure defensieve fouten maken. Hein Vanhaezebr­ouck herschikte zijn defensie met Rafinha voor Nielsen en de herstelde Mitrovic voor Gershon, maar opnieuw gaf de Gentse defensie het zelf weg op het moment dat een punt binnen handbereik lag. Gedoz kreeg bij zijn eerste actie van Asare meteen te veel ruimte voor een voorzet, trapte de bal keihard voor doel, waar Mitrovic zonder een Bruggeling in zijn rug het leer ongelukkig voorbij de nochtans ijzersterk­e Sels devieerde. AA Gent kon al twee maanden de nul niet houden.

MOGEN IS MOETEN GEWORDEN

Ongewild is AA Gent met een totaal andere instelling aan play-off 1 begonnen. Vorig seizoen kroop het in de rol van underdog, na de landstitel is in alle interviews en gesprekken nu de eerste plaats van Club Brugge het mikpunt. De druk is groter en anders. “Vorig seizoen waren we vrijbuiter­s en hadden we niets te verliezen”, aldus Depoitre. “Na onze titel van vorig seizoen willen we bevestigen. Het is normaal dat je naar die eerste plaats kijkt als je kampioen geworden bent en ook dit seizoen lang op de eerste plaats hebt gedaar staan. Toch vind ik niet dat we niet met die gewijzigde druk om kunnen.”

BRECHT DEJAEGERE WORDT GEMIST

“De arbitrage was op een fantastisc­h niveau, ik had gewild dat wij ook op dat niveau waren geweest”, aldus Vanhaezebr­ouck. “Jammer gold dat niet voor een aantal van mijn spelers.” In de Gentse spelersgro­ep zijn te veel spelers individuee­l op zoek naar hun beste niveau, met name ook in het offensieve compartime­nt. AA Gent is na de reguliere competitie zijn man-in-vorm kwijtgeraa­kt met de zware knieblessu­re van Brecht Dejaegere. Wat wordt die hard gemist. Tegen Zulte Waregem leek Boussoufa hem op links te doen vergeten, maar in Brugge was er niemand die de ruimtes vond en acties for-

 ?? Foto ISOSPORT ??
Foto ISOSPORT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium