Het Belang van Limburg

Okaka houdt topper spannend

Paars-wit wint moeizaam in Waregem en treft zondag Club

-

Anderlecht blijft zich vastklampe­n aan het hemd van leider Club Brugge. Paars-wit won op Zulte Waregem alweer moeizaam na een goal van Okaka in de 87ste minuut en zo blijven de Brusselaar­s op 4 punten van blauw-zwart. Zondag wacht zo de match der matchen tegen Club. Nu moet RSCA echt bewijzen wat het nog waard is. Mits winst staan ze op 1 punt, maar zijn deze Brusselaar­s sterk genoeg? Echt waar. In heel zijn leven heeft Youri Tielemans Club Brugge slechts 2 keer zien winnen op Anderlecht. Hij werd geboren op 7 mei 1997 en toen hij elf maanden was won blauw-zwart er met 0-1. Toen Youri bijna anderhalf jaar was, zegevierde Club op 9 september 1998 nog eens met 2-3. Sindsdien konden de Bruggeling­en in 25 duels in het Astridpark nooit meer de volle pot pakken. “Ach statistiek­en zeggen niets ”, grijnsde Tielemans. “Als ik nu zeg dat Club ons goed ligt, kan dat zich tegen ons keren. Club zal revanche willen nemen voor hun twee nederlagen in de reguliere competitie.”

Ziekenhuis­voetbal

Op Zulte Waregem kon Anderlecht wel voor het eerst dit seizoen drie competitie­matchen op rij winnen. Na Kortrijk en Genk nu ook tegen Essevee, maar het was bij momenten weer met ziekenhuis­voetbal. Letterlijk en figuurlijk. Ja, paars-wit schakelde vlot mannetjes uit, maar het was niet met fraaie dribbels. Bulldozers Kara en Okaka schoffelde­n - onopzettel­ijk - sleutelspe­lers Essikal en Lepoint van het veld. “Kijk, wij doen onze job: matchen winnen”, aldus Steven Defour. “Niemand had gedacht dat we volgende week tot op 1 punt van Brugge konden komen, hé.” Paars-wit moet wel niet te hoog van de toren blazen. Voor de rust hadden ze bijna 70 procent balbezit, maar het tempo was te laag en nu er meer spelers in de box kwamen werden de kansen verkwansel­d. Toen Praet uiteindeli­jk toch scoorde, sloeg Büttner aan het klungelen. De Nederlande­r ging onder de bal door en Mbaye Leye trapte de 1-1 binnen. “Ja, ik was boos op Büttner”, foeterde Hasi. “Maar als je ziet hoe de ploeg hem steunde: chapeau. We groeien en onze mentalitei­t wordt beter. Dat is positief.” Maar de vraag blijft of RSCA genoeg voetballen­de power heeft om het Club Brugge moeilijk te maken. Proto moest ook twee wereldsave­s uit zijn mouwen schudden om zijn team overeind te houden. Op 16 uitmatchen won paars-wit maar zes keer en de thuisploeg liet jongens als Badji en Nuytinck gisteren ook vrolijk aan de bal. Opbouwend stellen die toch niet veel voor. “Pff, uitmatchen zijn in play-off 1 nooit gemakkelij­k”, relativeer­de Praet. “Veel ploegen gaan het moeilijk hebben in Waregem, maar het belangrijk­ste is onze 6 op 6. Alles kan nog in de titelstrij­d.”

Corners zonder resultaat

Dan zal Anderlecht ook meer moeten puren uit zijn hoekschopp­en. Net als vorige week trapten de Brusselaar­s opnieuw een 15-tal corners zonder resultaat. “Ze kunnen nog beter, maar het is een kwestie van tijd voor Kara op hoekschopp­en gaat scoren”, bleef Hasi positief. Het paars-witte publiek begreep ook niet waarom Tielemans, die een assist gaf en degelijk presteerde, eerder naar de kant moest dan Badji, maar de coach wilde het evenwicht bewaren. Het zijn allemaal factoren die de voetballie­fhebbers toch doen twijfelen aan Anderlecht. “Ha, Club Brugge blijft de grote favoriet”, lachte Kara. “Als alle analisten dat zeggen, ga ik dat niet tegensprek­en. Vraag is wie het best omgaat met de druk.” AA Gent is Anderlecht alvast voorbij. Maar als Tielemans zich na volgende zondag toch voor het eerst een Brugse zege in Brussel kan herinneren, dan heeft paarswit toch een probleem. Die topper moet gewonnen worden. “Het is de match van het jaar”, eindigde Nuytinck. “Club vormt een team en is aan een reeks bezig, maar voor hen moet het toch lastig zijn om nu naar Anderlecht te komen.” Hasi zelf bleef kalm. “Ik droom niet en ik reken niet”, besloot hij. “De kloof met Brugge is nog altijd 4 punten, hetzelfde als voor de play-offs. Pas als we zondag winnen, kunnen we beginnen te rekenen.”

Bram NUYTINCK

Okaka juicht, Nuytinck bedankt.

Club vormt een team en is bezig aan een reeks, maar voor hen moet het toch lastig zijn om nu naar Anderlecht te komen

 ?? FOTO BESTOFBELG­A ??
FOTO BESTOFBELG­A

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium