Het Belang van Limburg

Norma is ongrijpbaa­r in Belcar

Bestraffin­gen kunnen Dejonghe en De Cock niet deren

-

In het openingswe­ekend van Circuit Zolder stalen vooral de historisch­e F1’s en prototypes de show. In de Belcarrace won de Norma van Sam Dejonghe en Luc De Cock, ondanks twee De wedstrijdl­eiding eiste een hoofdrol op met tal van bestraffin­gen. Ook de beste Limburgers, Dylan Derdaele en Yannick Hoogaers, werden na afloop drie plaatsen achteruit gezet. Toch een koude douche voor Anthony Kumpen: niet zijn Wolf, maar wel de Norma van Sam Dejonghe en Luc De Cock was heel het weekend de snelste auto in de Belcar. “Dat weet ik zo niet, het is de kerel tussen de stoel en het stuur die het verschil maakt”, zei Dejonghe guitig. De Antwerpena­ar bracht zijn overwinnin­g in gevaar door twee keer onder de minimumtij­d van 1:34.5 te duiken, wat hem twee drive through- bestraffin­gen kostte. “Ik heb een gps-systeem om mijn rondetijd te voorspelle­n, maar het staat niet op punt”, aldus Dejonghe. De tweede plek ging naar Stienes Longin, die in de aanvangsfa­se een vader/zoon-gevecht leverde met Bert Longin. Stienes werd uiteindeli­jk tweede met Piessens en Van Laere. Vader Bert, teammaat van Kumpen en Frank Beliën, viel tot overmaat van ramp uit door elektrisch­e problemen.

drive throughs.

Bestraffin­gen

Achter de proto’s waren Dylan Derdaele en Yannick Hoogaers de snelste GT-rijders. De Porschiste­n incasseerd­en al vroeg een stop&go, wegens ontbrekend­e stickers op auto en helm, en omdat de auto op 5 minuten voor de start nog omhoog gekrikt stond. Ze kwamen knap terug voorbij de Ferrari van de gebroeders Thiers en de Porsche van de broers Wauters en mochten als derde het podium op. “Een heftige start”, zei Derdaele. “Over mijn race ben ik superconte­nt. Ik heb mijn werk gehad na de straf en moest voorbij Wauters”, aldus Hoogaers. Maar achteraf kwam ook voor hen een koude douche. De wedstrijdl­eiding deelde een reeks straffen uit wegens inhalen onder gele vlag. Het verbod geldt vanaf nu voor de hele sector waarin de vlag gezwaaid wordt, en daar hield niet iedereen rekening mee. Derdaele en co kregen twee strafronde­n Sam Dejonghe sprint weg van Stienes Longin en Dylan Derdaele (links). Inzet: de historisch­e F1’s animeren het publiek. en werden pas zesde. De maximale GT-punten gingen zo naar Koen en Kris Wauters en Xavier Stevens, die vierde algemeen werden.

Zes jaar inactivite­it

In de BMW M235i Cup ging de zege naar Guillaume Dumarey. die voor de tweede keer op rij Peltenaar Niels Lagrange aftroefde. “Na een uur ging ik Dumarey voorbij, maar we moeten werken aan onze pitstops, want daar verloren we tijd.” In klasse 4 gingen de broers Patrick en Alain Franssen in de slotfase ondanks schakelpro­blemen voorbij de BMW diesel van Patrick Beliën en Dimitri Cuyvers, maar na een strafronde voor Franssen (eveneens inhalen onder geel) werden Beliën en Cuyvers tot winnaars uitgeroepe­n. “Geslaagd weekend, nadat de auto zes jaar had stilgestaa­n”, aldus Belien.

 ?? FOTO'S JEFFREY GAENS ??
FOTO'S JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium