Het Belang van Limburg

“En nu hopelijk Frankrijk”

Red Wolves voor het eerst naar voorronde EK

- Ivo Kwanten

Na de heenwedstr­ijd heeft de Belgische nationale ploeg ook de return tegen Turkije gewonnen. In Luik eindigde het barragedue­l tegen de Turken op een duidelijke 29-22-zege voor de Red Wolves, die daarmee handbalges­chiedenis schrijven. België mag voor de eerste keer naar de voorronde van een Europees kampioensc­hap. Donderdag kennen de Belgen hun tegenstand­ers in die voorronde. En daar zitten kleppers tussen. “Ik hoop op Frankrijk”, aldus doelman Jef Lettens. “Ik ken de Franse competitie. Ik hoop het seizoen in Saran te kunnen afsluiten met promotie naar eerste nationale. En dan volgt natuurlijk de transfer naar Cesson-Rennes waar onze bondscoach Yérime Sylla de lakens uitdeelt.” Thomas Cauwenberg­hs en T2 Michel Kranzen steken hun voorkeur voor Duitsland dan weer niet onder stoelen of banken. Het eerste luik van die voorronde wordt in november van dit jaar afgewerkt. Luiken 2 en 3 staan in 2017 op de kalender. De nummers één en twee van elke poule plaatsen zich voor het EK. Ook voor de beste nummer drie en organisato­r Kroatië is er een plaatsje op dit grote tornooi. Voor deze België - Turkije zat de Country Hall in Luik afgeladen vol. De 2500 toeschouwe­rs zagen de Turken een kwartier lang gelijke tred houden (6-5). De Kedziora’s grepen in. Samen scoorden ze nog zeven doelpunten voor de rust. Voeg daar de twee goals van Robyns bij en België leidde halverwege met 15-10. In het begin van de tweede helft was er nog even wat druk van de Turken (1512) maar de Red Wolves namen opnieuw over. Yérime Sylla gaf uiteindeli­jk zijn zestien spelers

De Belgen mochten terecht vieren: “Dit is een mijlpaal voor het Belgische handbal.” spelgelege­nheid. Devisch, Danse, Ooms en Glesner pakte hun doelpuntje­s mee en ook doelman Bayens onderschei­dde zich door onder andere twee strafworpe­n te stoppen.

Passie

“Een mijlpaal voor het Belgisch handbal”, geeft ook bondscoach Yérime Sylla toe. “En ik ben blij dat ik mee heb mogen schrijven Belgen in het buitenland - In de Duitse derde klasse boekte Nicholas Plessers met Shalkmühle-Halver een belangrijk­e 33-25zege tegen Gummersbac­h/Derschlag. Voor de club van de doelman uit Meeuwen is hiermee het ergste degradatie­gevaar geweken. Dagmar Nelissen (2 goals) verloor met Keulen de thuismatch tegen Ober-Eschbach met 27-31 en daarmee zijn alle kansen op de titel verspeeld. In de Jugendbund­esliga kwam Gert-Jan aan dit hoofdstuk. Een pluim aan de technische staf en de spelers, maar ook een woordje van dank aan de dirigenten van mijn club Cesson-Rennes, die me de kans gegeven hebben om de functie van clubtraine­r te combineren met die van bondscoach. Ik wil graag verder met deze groep. In België zit ongeloofli­jk veel talent. Cauwenberg­hs, Lettens en Thomas Bolaers doen het goed in Frankrijk, Bongaerts (geblesseer­d) niet in actie voor Dormagen. Hij zag zijn ploeg de topper tegen Lemgo winnen en de leiderspla­ats pakken. Winst voor Sint-Truiden - In de play-downs in tweede klasse boekte Sint-Truiden een belangrijk­e zege tegen Waasmunste­r (29-19). Door dit resultaat zijn de Limburgers vrijwel zeker van het behoud. Martens (7), Ceyssens (6) en Simons (6) waren de beste afwerkers. Visé, Sasja en Hasselt deden het uitstekend in Europa. De spelers zijn gepassione­erd met hun sport bezig. Voor een aantal is het nu tijd om van die passie een beroep te maken in het buitenland.”

Afscheid?

Voor Tim Houbrechts was deze België - Turkije zijn laatste wedstrijd in het shirt van de Red Wolves. “Dat dacht ik toch”, komt de Hasselaar al een beetje op zijn stappen terug. “We hebben ons voor de eerste keer gekwalific­eerd voor de voorronde van een groot tornooi en misschien wil ik dat wel niet missen. Afwachten, ik word binnenkort voor de eerste keer papa en die gebeurteni­s zal mede mijn beslissing over al dan niet deelnemen bepalen.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium