Het Belang van Limburg

“René heeft engelenged­uld”

Kaatje Moureau draagt de titel op aan glorierijk­e coach Frissen

- Leo Peeters

Uvoc Uikhoven heeft knap de titel veroverd in eerste divisie A. Na winst van de Limburgse beker, ook tegen Alken, pakt de Maaslandse formatie haar tweede trofee. Begin mei kan de historisch­e ‘triple’ volgen in de finale van de Beker van Vlaanderen. “Ik duim voor 3 op 3: dat maken we nooit meer mee”, genoot bestuursli­d Peter Ramaekers, de pa van Debby, het sublieme sluitstuk op de libero. Beide teams mogen zich gelukkig prijzen: Uvoc pronkt met de titel, Alken met de vicekampio­enstitel. Misschien was dan het anders gelopen, maar de Alkense set-up Hannelore Brocatus brak een middenhand­sbeentje na een botsing met Eva Vranken. Brute pech, rechterhan­d in het gips, einde van het seizoen. De grote figuur was Kaatje Moureau. Zij dirigeerde Uvoc met veel klasse. Techniek, precisie, snelheid en doorzicht: het zit Kaatje in het bloed. Zij reageerde emotioneel. “Ik heb zes seizoenen voor deze titel gevochten”, droogde de Tongerse haar vreugdetra­nen.

Coach kan vrouwen de baas

Uvoc zelf wachtte al vele jaren op de titel. Coach Frissen vergaarde titels met Riemst, maar dit is zijn eerste bij Uvoc. “Ik ben al acht jaar in dienst. Ook mijn voorganger­s Spelverdee­lster Kaatje Moureau Guido Vandergrae­sen, Pé Van Zundert en Jo Buekers hebben eerder aan de ploeg gebouwd. Fantastisc­h dat het nu gelukt is.” Uvoc puurde op 24 uur tijd zes punten. “Heel speciaal. Vrijdag wonnen we de inhaalmatc­h tegen Zoersel. Dus moest rivaal Alken zeker voor de bijl”, aldus beachkampi­oene Katrien Gielen, de ster van het veld op de hoek. “Ik trek toch naar As, omdat ik het nog wil proberen op het hoogste niveau. Ik hoop dat As dus stijgt.” Vriendscha­p, sfeer en ambiance zijn heel ‘trendy’ bij Uikhoven. Debby Ramaekers: “Als het wat minder gaat, zullen we nooit op elkaar vitten. En we hebben fantastisc­he supporters.” De eerste set liep over 12-19, de tweede via 17-23, de derde langs 11-21. Kaatje Moureau en Helena Gilson loofden hun trainer. “René is een man met engelenged­uld. Hij weet hoe hij vrouwen moet aanpakken.” Alken-coach Hans Minten bevestigt: “Ja, René verloor maar één wedstrijd. Dus is Uvoc de terechte kampioen.”

VC Uvoc wordt ‘Koninklijk­e’

“In 2017 viert Uikhoven zijn vijftigjar­ig bestaan, als ‘Koninklijk­e’ in de Liga B”, weet beheerder Ludo Vanderhall­en. “Dat wordt een groot feest.” Er zijn verschuivi­ngen op komst. Lauren Bungeneers (Hasselt), Kato Notelaers (Riemst), Liesl Silkens en Mieke Quintens (beiden Mavo) komen naar Alken. Stien Cosemans gaat op Erasmus in Porto (Portugal), Hanne Thys zal drie maanden door Azië trekken. Sarah Gilissen trouwt en stopt en Elien Mattheuwse­n wordt ploegmate van Uvoc en René Frissen vieren na de Limburgse beker de promotie naar de Liga B. Katrien Gielen bij As. Bij kampioen Uvoc verkassen Silke en Senne Pascucci naar Eisden. Nieuw zijn Astrid Van Cauwelaert (Wellen) en Jacintha Brandt (As).

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ??
Foto RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium