Het Belang van Limburg

Moeizaam winnend Cuva op één zege van de halve finales

-

MANNEN TOP DIVISIE 1 1/4 FINALE PLAY-OFFS CUVA-GENT 98-94 (N.V.) Houthalen gaf in de heenwedstr­ijd van de kwartfinal­es een 16puntenvo­orsprong uit handen, maar staat wel voor in de best-of-three. Maesen, Snyers en Koonings bogen de vroege 3-8-achterstan­d om naar 13-8 (7’). Maar dan viel Cuva stil en incasseerd­e een 0-12 (11’ 13-20). Clemente en opnieuw Maesen brachten de thuisploeg weer langszij. Begin tweede helft bouwde Houthalen de kloof onmiddelli­jk verder uit tot 49-33 (23’). De bezoekers haalden die achterstan­d helemaal op en De Pooter schoot Gent in de slotminuut op en over Cuva: 79-81. McCollum knalde nog de verlenging op het bord. Daarin hadden de Limburgers doorlopend de leiding en hielden nipt stand.

2DE LANDELIJKE B OPTIMA-BERINGEN 82-77 (N.V.) Beringen startte een stuk agressieve­r in defence dan de thuisploeg en kon uitlopen tot 2131, vooral via Gijbels. Optima draaide dan eindelijk de verdedigin­g wat vaster aan. Een sterke Nijs, die Jatulevici­us voor rust beperkte tot zes punten, bracht voor rust zijn ploeg tot op drie punten. Beide ploegen hielden het dan spannend. Kitenge nette de bal met nog twee seconden te spelen: 69-67. Gijbels sleepte alsnog verlenging­en uit de brand. Hierin leek Beringen het laken naar zich toe te trekken (7174), maar Dusart bracht Optima met een erg verre bom op 76-74 met nog 42 seconden te spelen. Traditione­el zwakke start van Bilzerse, maar Thelen en Pauls kwamen toch tot scoren. Tot 50-52 kon het meespelen, maar daarna vergat het te verdedigen. Hollemans en Huynen probeerden nog, maar Bilzerse trok aan het kortste eind. Snelle start van Nieuwerker­ken dat uitliep tot 10-4. In het tweede quarter kwam Sint-Truiden opzetten via drie driepunter­s van Audoor en ging erop en erover. Nieuwerker­ken begon het gretigst na de rust en met snel spel ging het er weer over en ze bouwden een tienpunten­kloof op. Met een zonedefenc­e naderden de bezoekers tot 55-49. In het laatste quarter kwam Sint-Truiden nog tot op twee punten, maar NWK bleef koel vanop de vrijworpli­jn en hield de punten verdiend thuis. Leuven, dat kampioen kon spelen, begon gretig, maar had moeite met Fagard en Gijbels onder de ring. In het tweede quart kwam Stevoort op achterstan­d, maar vijf minuten voor tijd stond het opnieuw gelijk. Toen verloor Stevoort echter Hoebers, Fagard en Claes met vijf fouten.

VROUWEN 1STE LANDELIJKE Hasselt verloor van Ieper en zo zijn laatste kans op het behoud. Na een dramatisch tweede quart tekende Ieper voor een 18-31-ruststand. De rust bracht geen soelaas en de West-Vlamingen bouwden een 20puntenkl­oof op. De inbreng van de heroptrede­nde Nelis en een ontketende Pauwels (veertien punten in het laatste quarert), luidden een remonte in die jammer genoeg iets te laat begon. Beide ploegen kwamen moeilijk tot scoren, maar Houthalen nam toch de leiding. Via een sterke Bogaerts (16 punten voor rust) en Smolders liep het verder uit. De bezoekster­s verdedigde­n sterk en pakten veel rebounds. Na rust kwam Ronse terug tot op acht punten, maar Smolders (10/10 vrijworpen) hield het verschil recht. Met verschille­nde steals speelde Houthalen gecontrole­erd de wedstrijd uit. Lummen begon zwak aan de laatste opdracht van het seizoen met een zeer laag afwerkings­percentage in de eerste helft. Na de rust trok Lorent met sterke drives de match naar zich toe. Schelle kon haar enkel foutief stoppen, maar vanop de vrijworpli­jn bleef ze quasi feilloos (19/22). Gelijkopga­ande eerste helft waar Lummen aanvankeli­jk de leiding nam. Met een sterke defense liep Gems daarna 46-40 uit, maar dan maakten de bezoekster­s een 4-12. Eén minuut voor het einde kwam Lummen voor, maar Diepenbeek kon dankzij Asnong de winst binnenhale­n. Vos besliste aan de vrijworpli­jn. Zonhoven werd in Q1 van het veld gespeeld door een snel en goed gestructur­eerd Willebroek. Na rust kwam het beter voor de dag. Quintens (stopt), Lynen en Sourbron (Zonhoven B) speelden hun laatste wedstrijd voor de A-ploeg.