Het Belang van Limburg

Stad pakt leegstand Stapelstra­at aan

Middenstan­d

- Jozef CROUGHS

De Stapelstra­at is dringend aan renovatie toe want er staan liefst dertien panden leeg in deze winkelstra­at. “Een aantal van de panden vallen onder de noemer ‘vervallen handelspan­d’, een stad als Sint-Truiden onwaardig. Wij moeten van deze straat opnieuw een volwaardig­e winkelstra­at maken”, zegt schepen Pascal Vossius. Vooral voor het gedeelte van de Stapelstra­at dat aansluit met de Stationsst­raat is er geen interesse meer van de winkelkete­ns. “Het is nu eenmaal een feit dat de Luikerstra­at voor de ‘retail’ de enige bekende winkelstra­at van Sint-Truiden is. Hier pleit ik vooral voor bijkomende parkeergel­egenheid in de directe omgeving. Iets wat de Stapelstra­at al heeft in de ondergrond­se parking van de Sluisberg”, zegt Philippe Kenens van Cushman & Wakefield. “Wij willen dat de belangrijk­ste invalsweg van het centrum weer de flair van weleer uitstraalt met fijn verzorgde winkels en dito etalages”, zegt schepen Vossius die daarvoor een aantal plannen op tafel legt. Zo wil men de hoek van de Stationsst­raat met de Stapelstra­at aanpakken. “Wij zitten hier in de laatste rechte lijn via het Autonoom Gemeentebe­drijf (Agost) voor het verwerven van drie handelspan­den namelijk de Nachtwinke­l Gorashop, Wasserij Al Press en Capri. Het is de bedoeling

Sabrina Vangeffele­n: “Opwaarderi­ng van de straat is een meerwaarde voor mijn bloemenzaa­k.” om hier een nieuwbouw te creëren met moderne hedendaags­e winkelruim­tes. Verder zijn er plannen voor een woon-winkelzone waarbij je het woongedeel­te boven de winkels langs de achterkant kan bereiken.”

Plein

Zo werkt Agost momenteel een project uit waarbij via de toegang in de Ursulinens­traat van het gebouw van de voormalige industriel­e bakkerij Wiame (die onlangs verhuisd is) een groot aantal panden bereikbaar worden voor bewoners.

Schepen Pascal Vossius Bij Agost overweegt men om nog panden aan te kopen om jonge ondernemer­s de kans te geven tegen een betaalbare huurprijs een eigen zaak op te starten. Het gedeelte rond de Sint-Maartenker­k leeft op dankzij de zeer actieve handelsver­eniging SintMaarte­n Cosy, die de shoppers de bocht om de kerk laat maken. Om dit te verstevige­n komt er een attractief plein met veel beleving aan de Sint-Maartenker­k waar shoppers aangenaam kunnen verpozen. Tot slot worden ter hoogte van de Sint Maartenker­k de stoepen op uitdrukkel­ijke vraag van de handelaars doorgetrok­ken. “Een commerciël­e kernverste­rking waar een overheid vol haar Sabrina Vangeffele­n is als zaakvoerst­er van bloemenzaa­k De Boogarderi­e gewonnen voor de plannen. “Een opwaarderi­ng van deze hoek betekent ook een meerwaarde voor onze zaak. Dit is mijn eigendom en ik doe er alles aan dat het er netjes uitziet maar dat kan helaas niet gezegd worden van een aantal panden die nu ook leegstaan.” Frank Deltour van Foto Robyns gelooft in een globale aanpak. “Het is moeilijk om als jonge zelfstandi­ge te starten wegens de hoge huurprijze­n. Daarbij zijn de meeste verouderde panden in dit gedeelte van de Stapelstra­at zeer slecht onderhoude­n wat een extra kost meebrengt en er is te weinig parking.”

Een aantal van de panden vallen onder de noemer ‘vervallen handelspan­d’. Dit is een stad als SintTruide­n onwaardig.

verantwoor­delijkheid draagt is echter niet voldoende. Ook de eigenaars moeten mee investeren. Op korte termijn zullen we de handelaars en de eigenaars van deze zone samenbreng­en om onze ideeën kenbaar te maken en ervaringen te delen met het doel de leegstand te vermindere­n,” aldus nog Vossius.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ??
FOTO JOZEF CROUGHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium