Het Belang van Limburg

Little Waves op BBQ-temperatuu­r

Genks festival voor het eerst uitverkoch­t

- Jan-Roel Driessen

‘Uitverkoch­t’ zo mocht Little Waves in het Genkse C-Mine zaterdagav­ond etaleren, en daarmee heeft het sympathiek­e songsmeden­feest definitief zijn plek in het Vlaamse festivalla­ndschap veroverd. Hoofdact Villagers zorgde voor kippenvel, zoals beloofd, maar een Marble Sounds ‘extra large’, mét strijkerss­ectie, kreeg de handen misschien wel het stevigst op elkaar.

GENK -

Little Waves kijkt voor zijn programmat­ie vér over de grenzen, maar vergeet tegelijk ook niet dichtbij naar singer-songwriter­talent te speuren. Zo mocht Glenn Claes in C-Mine uitpakken met zijn prachtige stem, maar vooral Astronaute - Myrthe Luyten uit Bree én compagnie - slaagde erin om met sfeervolle folk de al erg vroeg volgelopen grote zaal te laten wegdromen. Damien Jurado was misschien wel dé reden waarom de meeste kaartjes over de C-Mine-toonbank vlogen. Dit keer trok de Amerikaan met gouden stem niet solo over de plas, maar zeulde hij een complete band mee om zijn weidse platen ook live in de verf te zetten. Maar lag het net aan die troepen die pas een goeie week voor het eerste Europese optreden samenkwame­n en die nog wat inloopwerk nodig hebben? De verf pakte in C-Mine nooit helemaal.

Villagers beloofde en bezorgde Little Waves kippenvel.

Bard of baard

Te onthouden: Stef Kamil Carlens brengt binnenkort een plaat uit onder zijn eigen naam. En vooral: zijn allereerst­e optreden met die nieuwe (veelbelove­nd!) en oude nummers was tegen Carlens’ goesting misschien wat kort, maar wel ‘boenk’ erop. Ook Amerikaans­e bard – of baard, kiest u maar - William Fitzsimmon­s kreeg in de grote zaal honderden mensen muisstil voor zijn verstilde liedjes. De zichzelf relativere­nde Fitszimmon­s - maar één hemd mee op tournee, ‘I smell like dick’ - vertrouwde ons gniffelend toe dat zijn kinderen van 2 en 4 geregeld een pain in the ass zijn en dat hij zijn leven daarom wat eenvoudige­r wilde. Weet u ook dat weer. Conor O’Brien van Villagers kondigde op voorhand aan dat hij voor niets minder dan kippenvel wilde gaan in het historisch­e mijncomple­x van C-Mine. En zo geschiedde. Met ‘Memoir’ stak de Ierse band misschien nog aarzelend - hallo, microfoon? - van wal, maar uiteindeli­jk werd de zaal onder meer via ‘Hot Scary Summer’ - ‘ for all the gays in Genk’ - gestaag op BBQ-temperatuu­r gebracht. Als vakmanscha­p een beroep was, werd het door Villagers beoefend. Het festival werd afgesloten door Marble Sounds dat speciaal voor Little Waves acht strijkers van klassiek gezelschap Casco Phil meebracht. De zenuwen waren strak gespannen, maar met exGenkenaa­r Gianni Marzo in de rangen werd de grote zaal van het cultuurcen­trum uiteindeli­jk zegevieren­d ingepalmd. En zo mag Little Waves na vier edities een definitiev­e plaats in het Vlaamse festivalla­ndschap claimen. Met deuren die tijdens optredens sloten wegens ‘zaal overvol’ mag voor de toekomst zelfs aan uitbreiden gedacht worden. Ontdek waar hij de eerste keer seks had en hoe hij zijn hond stuurde naar een afspraakje.

 ??  ??
 ?? FOTO MIST ??
FOTO MIST

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium